Άδεια διαμονής για οικονομικά ανεξάρτητα πρόσωπα για δυο έτη.

vnz oikΣύμφωνα με το άρθρο 20 п.α του νόμου 4251/2014, πολίτες τρίτης χώρας έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άδεια διαμονής για οικονομικά ανεξάρτητα άτομα εφόσον διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης. Η άδεια διαμονής έχει διάρκεια δύο έτη και μπορεί να ανανεώνεται ανά τριετία. Η εν λόγω άδεια διαμονής δεν παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Διαστήματα απουσίας από τη χώρα δεν παρακωλύουν την ανανέωση της άδειας διαμονής. Ο παραπάνω πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειας του στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτηση τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Ως μέλη οικογένειας νοούνται: (α) ο/η σύζυγος, (β) οι απευθείας κατιόντες των συζύγων ή του ετέρου των συζύγων, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Η παρούσα άδεια διαμονής δεν επιτρέπει την αλλαγή σκοπού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της είναι να μην θεωρούνται τα αιτούμενα πρόσωπα απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια ή τις διεθνείς σχέσεις και να μην είναι καταχωρισμένοι ως ανεπιθύμητοι στις εθνικές βάσεις δεδομένων. Για την λήψη της ως άνω άδειας διαμονής ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έρθει στην Ελλάδα με εθνική θεώρηση εισόδου τύπου D. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται και από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η λήψη των βιομετρικών στοιχείων του ενδιαφερόμενου προσώπου, και συγκεκριμένα είναι απαραίτητη η λήψη των δακτυλικών του αποτυπωμάτων μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για χορήγηση της άδειας διαμονής.
Αίτηση στο αρμόδιο κατά τόπο Γενικό Προξενείο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό εγγράφου, αναγνωρισμένο από την χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
2. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών του τόπου κατοικίας του αιτούντος.
3. Ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχει από νόσημα ικανό να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
4. Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει επαρκείς πόρους διαβίωσης, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος, ύψους 2.000 ευρώ μηνιαίως. Το ύψος των πόρων αποδεικνύεται από σύνταξη του εξωτερικού, τραπεζικό λογαριασμό ή αποδεικτικά ότι διαθέτουν εξ ιδίων ικανά οικονομικά μέσα, νόμιμης προέλευσης, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης τους χωρίς να παρέχουν εξαρτημένη εργασία ή να ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα. Προς απόδειξη των επαρκών πόρων μπορούν να κατατεθούν:
Α) ετήσια φορολογική δήλωση,
Β) βεβαίωση από την εργασία ή από τον φορέα, από τον οποίο λαμβάνει εισόδημα,
Γ) λογαριασμός στο τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδος, με ελάχιστό υπόλοιπο 2.000*12 = 24.000 ευρώ, δεν αποκλείεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ζητήσουν το αντίστοιχο ποσό για δύο έτη, δηλ. 48.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειας του, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο, δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως για την σύζυγο + 300 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο. Η παρούσα προϋπόθεση καθορίζεται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών 4415/2006 (ФЕК В 398/3.4.2006).
5. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.
Πολίτης τρίτης χώρας που έλαβε θεώρηση εισόδου, οφείλει, μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Παράβολο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.
4. Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει επαρκείς πόρους διαβίωσης, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος, ύψους 2.000 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση που ο εν λόγω υπήκοος τρίτης χώρας συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειας του, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο, δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως για την σύζυγο + 300 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο. Η παρούσα προϋπόθεση καθορίζεται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών 4415/2006 (ФЕК В 398/3.4.2006). Ως ένα από τα βασικά αποδεικτικά γίνεται δεκτή η βεβαίωση υπολοίπου σε έναν λογαριασμό κάποιας Ελληνικής Τράπεζας.
5. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.

ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Ως μέλη οικογένειας νοούνται μόνο οι σύζυγοι και τα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Αίτηση των μελών της οικογενείας στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας διαμονής του συντηρούντος είτε βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την ανανέωση της.
4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είτε άλλο έγγραφο, που αποδεικνύει την συγγενική σχέση, όπως ληξιαρχική πράξη γάμου ή γέννησης. Όλα τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να φέρουν την επισημείωση (αποστιλ) και να μεταφραστούν στα ελληνικά από Έλληνα δικηγόρο με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του από το οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
5. Αποδεικτικά στοιχεία ότι ο συντηρούν διαθέτει επαρκείς πόρους διαβίωσης, σε επίπεδο σταθερού ετήσιου εισοδήματος, ύψους 2.000 ευρώ μηνιαίως, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο, δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως για την σύζυγο + 300 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο. Η παρούσα προϋπόθεση καθορίζεται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Εξωτερικών 4415/2006 (ФЕК В 398/3.4.2006). Ως ένα από τα βασικά αποδεικτικά γίνεται δεκτή η βεβαίωση υπολοίπου σε έναν λογαριασμό κάποιας Ελληνικής Τράπεζας.
6. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.
Για την ανανέωση της άδειας διαμονής, ο πολίτης τρίτης χώρας οφείλει μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών πριν από τη λήξη της άδειας διαμονής, να υποβάλει σχετική αίτηση. Εκπρόθεσμη αίτηση για ανανέωση άδειας διαμονής, μπορεί να κατατεθεί μέχρι και ένα μήνα από τη λήξη της. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης τρίτης χώρας υπόκειται στην καταβολή προστίμου ύψους πενήντα (50) ευρώ, υπέρ του Δημοσίου. Μετά την πάροδο μηνός από τη λήξη της άδειας διαμονής δεν είναι δυνατή η κατάθεση σχετικής αίτησης. Εκπρόθεσμες, πέραν του μηνός, αιτήσεις, δεν παραλαμβάνονται, εκτός εάν συντρέχουν, αποδεδειγμένως, λόγοι ανωτέρας βίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.