Άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

vossoedinenie_semiiΣύμφωνα με το άρθρο 69 επ. του νόμου 4251/2014, πολίτης τρίτης χώρας που κατοικεί νόμιμα στην Ελλάδα για διάστημα δύο ετών δικαιούται να ζητήσει την είσοδο και διαμονή στη χώρα των μελών της οικογένειας του. Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας είναι ο/η σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν νομίμως υιοθετηθεί και τα λοιπά, κάτω των 18 ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων, εφόσον η άσκηση της επιμέλειας έχει νομίμως ανατεθεί σε αυτούς. Στα μέλη της οικογένειας χορηγείται αρχική άδεια διαμονής με ημερομηνία λήξεως αυτήν της άδειας διαμονής του συντηρούντος και υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης. Στην περίπτωση που ο συντηρών έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, η αρχική άδεια διαμονής στα μέλη της οικογένειας του χορηγείται για δύο (2) έτη και ανανεώνεται ανά τριετία. Η εν λόγω άδεια διαμονής παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η ισχύς της άδειας διαμονής δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ’ ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος – μέλος ή τρίτη χώρα. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται και από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η λήψη των βιομετρικών στοιχείων του ενδιαφερόμενου προσώπου, και συγκεκριμένα είναι απαραίτητη η λήψη των δακτυλικών του αποτυπωμάτων μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για χορήγηση της άδειας διαμονής.
Για τη διακρίβωση ύπαρξης της οικογενειακής σχέσης το αρμόδιο όργανο μπορεί να καλεί τον συντηρούντα σε προσωπική συνέντευξη και να διενεργεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα κρίνεται αναγκαία.
Για να λάβουν θεώρηση εισόδου τα μέλη της οικογένειας του, ο συντηρών καταθέτει αίτηση οικογενειακής επανένωσης στην αρμόδια υπηρεσία Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η υπηρεσία ζητεί τη γνώμη της αρμόδιας Ελληνικής προξενικής αρχής, με σκοπό τη διακρίβωση ύπαρξης της οικογενειακής σχέσης και της δυνατότητας ένταξης, ιδίως μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τα μέλη της οικογένειας . Μη εμφάνιση των μελών της οικογένειας για συνέντευξη στο Προξενείο καθιστά το αίτημα μη παραδεκτό. Το αρμόδιο όργανο διαβιβάζει την απόφαση έγκρισης για οικογενειακή επανένωση στο Προξενείο, το οποίο χορηγεί στα μέλη της οικογένειας τις απαιτούμενες ειδικές θεωρήσεις εισόδου.

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ : ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
1. Αίτηση του συντηρούντος για την χορήγηση θεώρησης εισόδου στα μέλη οικογενείας του
2. Αντίγραφο του διαβατήριου του συντηρούντος ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την ισχύουσα άδεια διαμονής είτε βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση της.
3. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός και σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του έτερου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων για τον επιμερισμό της επιμέλειας των τέκνων που έχει περιβληθεί το νόμιμο τύπο κ.λ.π.).
4. Επικυρωμένο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή θεωρημένη σύμβαση μίσθωσης κατοικίας από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή σε περίπτωση παραχώρησης κατοικίας αντίγραφο του εντύπου Ε1 στην οποία δηλώνει ότι παραχωρεί στον συντηρούντα την συγκεκριμένη οικία, για τη χρήση της οποίας δεν εισπράττει μίσθωμα.
5. Υπεύθυνη δήλωση συντηρούντος ότι τα μέλη της οικογενείας θα συγκατοικούν μαζί του.
6. Αντίγραφο του τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας ή άλλο επίσημο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι ο συντηρών διαθέτει εισόδημα, ίσο με τις ετήσιες απολαβές του αμειβόμενου με τον κατώτατο μισθό, προσαυξημένο κατά 20% για τον έτερο σύζυγο και κατά 15% για κάθε τέκνο. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η κάλυψη των προαναφερομένων 15%.
7. Βιβλιάριο υγείας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο του συντηρούντος σε ισχύ, αναλόγως της κατηγορίας άδειας διαμονής.
8. Συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο σχετικό τυποποιημένο πληροφοριακό έντυπο κατάστασης του πολίτη τρίτης χώρας
9. Απόφαση έγκρισης για οικογενειακή επανένωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
10. Βεβαίωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ότι πληρούνται τα κριτήρια ένταξης στη χώρα.
11. Βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, ότι έχουν καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα για προηγούμενη παράνομη είσοδο και παραμονή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, σε περιπτώσεις που τα προσκαλούμενα προς συνένωση μέλη της οικογένειας του αιτούντος διέμεναν μη νόμιμα στην ελληνική επικράτεια.
Συμπληρωματικά, από τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κατατεθούν:

1. Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό εγγράφου, αναγνωρισμένο από την χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
2. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών του τόπου κατοικίας του αιτούντος.
3. Ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχει από νόσημα ικανό να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ – ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ.
Πολίτης τρίτης χώρας που έλαβε θεώρηση εισόδου, οφείλει, μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Ισχύουσα άδεια διαμονής του συντηρούντος είτε βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση της.
4. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός και σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του έτερου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων για τον επιμερισμό της επιμέλειας των τέκνων που έχει περιβληθεί το νόμιμο τύπο κ.λ.π.).
6. Παράβολο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.