Διαδικασία αναγνώρισης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής.

priznanie_aspirantyriΠροκειμένου να αναγνωριστεί στην Ελλάδα ένας μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξωτερικού, απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, οδ, Αγ. Κωνσταντίνου 54, τκ.10437 και στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Παράβολο 184,32 € για κάθε κρινόμενο Τίτλο σπουδών. Το ποσό αυτό κατατίθεται μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο αποδεικτικό κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται ως καταθέτης ο πολίτης που υποβάλλει την αίτηση αναγνώρισης.
2. Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατήριου . Στη περίπτωση διαβατηρίου της αλλοδαπής, θα πρέπει να κατατεθεί φωτοαντίγραφο από το αντίγραφο που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο της Ελλάδας.
3. Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ο τόπος παρακολούθησης των μαθημάτων ή σεμιναρίων, εκπόνησης εργασιών (εάν προβλέπονται) και εξετάσεων, προφορικών και γραπτών, ότι τα πιστοποιητικά που υποβάλλονται είναι γνήσια, ότι δεν έχει υποβληθεί άλλη αίτηση για αναγνώριση του κρινόμενου Τίτλου Σπουδών στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή σε άλλη Δημόσια Αρχή. Σε περίπτωση που κατατίθεται από άλλο πρόσωπο ή αποστέλλεται ταχυδρομικά, απαιτείται θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου από Αστυνομικό Τμήμα / ΚΕΠ / Ελληνική Προξενική Αρχή.
4. Βασικό Πτυχίο / Δίπλωμα Ελληνικού Α.Ε.Ι., σε ευκρινές φωτοαντίγραφο του πρωτοτύπου. Στις περιπτώσεις που οι βασικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν σε Ίδρυμα της αλλοδαπής πρέπει να υποβληθεί ευκρινές φωτοαντίγραφο της Πράξης (Βεβαίωσης) Αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών. Εάν δεν έχει αναγνωριστεί ο βασικός τίτλος σπουδών, πρέπει πρώτα να ζητηθεί η αναγνώριση αυτού του τίτλου.

5. Τίτλος σπουδών (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό) του οποίου ζητείται η αναγνώριση, θεωρημένος για τη γνησιότητα των υπογραφών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (σφραγίδα APOSTILLE), πρωτότυπος ή σε νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο και με επίσημη μετάφρασή του, εκτός αν αυτό είναι στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα, οπότε δεν απαιτείται μετάφραση. Για όσες χώρες δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές Αρχές. Οι θεωρήσεις αυτές δεν απαιτούνται, αν το Ίδρυμα που έχει απονείμει τον τίτλο, στείλει απευθείας στον ΔΟΑΤΑΠ το επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων με την ημερομηνία απονομής του τίτλου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να ζητήσει την αποστολή τους από το Ίδρυμα στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. . Επίσης πρέπει να κατατεθεί επίσημη μετάφραση του τίτλου σπουδών, εκτός αν είναι στην Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα.
6. Εργασία Μεταπτυχιακού Τίτλου / διδακτορική διατριβή, η οποία επιστρέφεται μετά την αναγνώριση.
7. Επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων (official transcript) εάν το πρόγραμμα σπουδών απαιτούσε παρακολούθηση μαθημάτων, με αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών φοίτησης του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος σπουδών το οποίο πρέπει να είναι ενυπόγραφο, να φέρει τη σφραγίδα του Ιδρύματος και να αναφέρει την ημερομηνία απονομής του τίτλου. Το επίσημο πιστοποιητικό μαθημάτων πρέπει να ζητηθεί με ευθύνη του αιτούντος, να αποσταλεί απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από το Ίδρυμα προέλευσης του τίτλου ή να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο, εφόσον φέρει τη σφραγίδα της Χάγης (AROSTILLE), μαζί με επίσημη μετάφρασή του (εκτός αν είναι στην Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα). Για όσες χώρες δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση της Χάγης και μόνο γι’ αυτές η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές αρχές.
8. Βεβαίωση για τον τόπο πραγματοποίησης των σπουδών, (πλην διδακτορικών τίτλων των οποίων το πρόγραμμα δεν απαιτούσε παρακολούθηση μαθημάτων) η οποία πρέπει να ζητηθεί με ευθύνη του αιτούντος, να αποσταλεί απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από το Ίδρυμα προέλευσης του τίτλου ή να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο εφόσον φέρει τη σφραγίδα της Χάγης (APOSTILLE), μαζί με επίσημη μετάφρασή της (εκτός αν είναι στην Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα). Για όσες χώρες δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση της Χάγης και μόνο γι’ αυτές η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές αρχές. Στη βεβαίωση αυτή πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία του ενδιαφερομένου, η διάρκεια και ο τόπος πραγματοποίησης των σπουδών. Στη περίπτωση των εξ αποστάσεως σπουδών, αντί της βεβαίωσης για το τόπο πραγματοποίησης των σπουδών, θα αποστέλλεται απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από το Ίδρυμα συμπληρωμένο το σχετικό ερωτηματολόγιο.
9. Επιστολή επιβεβαίωσης διδακτορικού τίτλου (μόνο για διδακτορικούς τίτλους των οποίων το πρόγραμμα δεν απαιτούσε παρακολούθηση μαθημάτων) η οποία πρέπει να ζητηθεί με ευθύνη του αιτούντος, να αποσταλεί απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από το Ίδρυμα προέλευσης του τίτλου ή να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο εφόσον φέρει τη σφραγίδα της Χάγης (APOSTILLE), μαζί με επίσημη μετάφρασή της (εκτός αν είναι στην Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα). Για όσες χώρες δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση της Χάγης και μόνο γι’ αυτές η θεώρηση γίνεται από τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές αρχές. Στη βεβαίωση αυτή πρέπει να αναφέρονται: τα στοιχεία του ενδιαφερομένου, η διάρκεια των σπουδών, η ημερομηνία αποφοίτησης ο τρόπος παρακολούθησης του διδακτορικού προγράμματος και ο τρόπος υποστήριξης της διδακτορικής διατριβής.
10. Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement), εφόσον χορηγείται από το Ίδρυμα.
11. Οδηγός σπουδών του Ιδρύματος εάν το Ίδρυμα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. με τα αναγνωρισμένα Α.Ε.Ι.
12. Βεβαίωση Υποτροφίας. Για φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση ότι είναι υπότροφοι ή βεβαίωση του Τμήματος του οικείου Πανεπιστημίου ότι έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση, με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει, πέραν των παραπάνω αναφερομένων, επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις σπουδές του αιτούντος. Ο αιτών έχει δικαίωμα να καταθέσει οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο θεωρεί υποστηρικτικό για την διεκπεραίωση της υπόθεσής του. Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται δεν επιστρέφονται εκτός από τις διπλωματικές εργασίες, οι οποίες επιστρέφονται ταυτόχρονα με την Πράξη αναγνώρισης. Όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω δεν γίνονται δεκτά με fax και e-mail. Η έναρξη διαδικασίας αναγνώρισης προϋποθέτει την κατάθεση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Η θεώρηση των ανωτέρω δικαιολογητικών με τη σφραγίδα APOSTILLE γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία στη χώρα έκδοσής τους. Οι επίσημες μεταφράσεις των ανωτέρω δικαιολογητικών (εκτός αν αυτά είναι στην Ελληνική, Αγγλική ή Γαλλική γλώσσα) γίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, τις επιτόπιες Ελληνικές Προξενικές Αρχές, από πτυχιούχο μεταφραστή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μεταφράσεως και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή από δικηγόρο στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.