Υιοθεσία ανηλίκου

Loving touchΠολλά ζευγάρια που δεν μπορούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα παιδί καθώς είναι αναμφισβήτητο ότι τα παιδιά είναι ευτυχία.
Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της.
Με την πράξη της υιοθεσίας αλλάζει η νομική ταυτότητα του παιδιού το οποίο πλέον παίρνει το επώνυμο των γονιών που το έχουν υιοθετήσει.
Σύμφωνα με το άρθρο 1542 του Αστικού Κώδικα, αυτός που θέλει να υιοθετήσει παιδί πρέπει να είναι ικανός για δικαιοπραξία και να έχει συμπληρώσει τα τριάντα χρόνια του και να μην έχει υπερβεί τα εξήντα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Η αίτηση υιοθεσίας κατατίθεται από ενδιαφερομένους στο αρμόδιο Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας τους. Ύστερα αυτή η αίτηση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα. Μαζί με την αίτηση ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει και άλλα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή της πρόνοιας, όπως ποινικό μητρώο, εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, αποδεικτικό επίδοσης στον εισαγγελέα της αίτησης υιοθεσίας, ιατρικά πιστοποιητικά των ενδιαφερομένων, ληξιαρχική πράξη γέννησης του προς υιοθεσία τέκνου κλπ, η οποία η επιτροπή όλο το φάκελο μαζί με την έκθεση της, το προσκομίζει στο αρμόδιο δικαστήριο. Το Δικαστήριο εξετάζει την συνδρομή των προϋποθέσεων και την έλλειψη κωλυμάτων και ανάλογα αποφασίζει. Οι προϋποθέσεις που εξετάζει το δικαστήριο είναι σύμφωνα με το άρθρο 1544 ΑΚ η διαφορά ηλικίας γονέα – παιδιού ορίζεται μεγαλύτερη από τα 18 έτη και μικρότερη από τα 50 έτη. Το δικαστήριο κρίνει απαραίτητο το να υπάρχει η συμφωνία και των δύο συζύγων, το να υπάρχει η συναίνεση του ανηλίκου αν αυτό έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια του, να έχει προϋπάρξει κοινωνική έρευνα από τον κοινωνικό φορέα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η επικείμενη υιοθεσία συμφέρει το ανήλικο. Ύστερα από όλες αυτές τις ενέργειες εκδίδεται η απόφαση και αφού αυτή καταστεί τελεσίδικη το υιοθετημένο παιδί αναγράφεται στην οικογενειακή μερίδα του Δήμου των νέων γονέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.