Γάμος Έλληνα/Ελληνίδας με πολίτη τρίτης χώρας.

brak_s_grekomΓια σύσταση γάμου ενός πολίτη τρίτης χώρας με Έλληνα πολίτη, είναι απαραίτητο πρώτα να κατατεθεί αίτηση για άδεια γάμου στον δήμο του τόπου κατοικίας στην Ελλάδα. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί αυτοπροσώπως από τον καθένα από τους μελλοντικούς συζύγους στον οικείο Δήμο της κατοικίας του κάθε αιτούντος. Αν ένας από τους μελλοντικούς συζύγους, ο οποίος είναι πολίτης τρίτης χώρας, δεν κατοικεί στην Ελλάδα, υποβάλλεται η σχετική αίτηση στο δήμο της κατοικίας του συζύγου – πολίτη της Ελλάδα. Πριν την υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει δημοσίευση της ανακοίνωσης του επικείμενου γάμου στην τοπική καθημερινή εφημερίδα, με αναφορά στον τόπο κατοικίας των συζύγων. Άδεια γάμου εκδίδεται ξεχωριστά για τον καθένα από τους μελλοντικούς συζύγους.
Η αίτηση στο Δήμο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
Για τον Έλληνα πολίτη:
1. Υπεύθυνη δήλωση (παρέχεται από το Δήμο).
2. Τέλος 15 ευρώ από την εφορία.
3. Η αγγελία στην εφημερίδα (είναι αναγκαίο να προσκομισθεί ολόκληρη η εφημερίδα).
4. Ταυτότητα και το αντίγραφό της.
5. Πιστοποιητικό γέννησης.
6. Σε περίπτωση που ο επερχόμενος γάμος δεν είναι ο πρώτος γάμος του Έλληνα πολίτη, πρέπει να προσκομιστεί το διαζευκτήριο από την αρμόδια Μητροπολίτη, εάν ο προηγούμενος γάμος ήταν θρησκευτικός, ή το πιστοποιητικό διαζυγίου από το Ληξιαρχείο εάν ο προηγούμενος γάμος ήταν πολιτικός. Σε περίπτωση χηρείας, είναι απαραίτητο να προσκομισθεί το πιστοποιητικό θανάτου.
7. Εκκαθαριστικό ή λογαριασμός Δ.Ε.Η. ή τηλεφώνου, προκειμένου να αποδείξει τον τόπο μόνιμης διαμονής.
Για τον πολίτη τρίτης χώρας¨
1. Τέλος 15 ευρώ από την εφορία.
2. Ένα αντίγραφο του διαβατηρίου, επικυρωμένο από το δικηγόρο και το Δικηγορικό Σύλλογο.
3. Απόδειξη της νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, δηλαδή άδεια διαμονής ή θεώρηση εισόδου.
4. Πιστοποιητικό Γέννησης. Το πιστοποιητικό πρέπει να φέρει σφραγίδα της Χάγης (Apostille) ή τις σχετικές σφραγίδες που το νομιμοποιούν, να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και επικυρωμένο από δικηγόρο και το Δικηγορικό Σύλλογο.
5. Σε περίπτωση που ο επερχόμενος γάμος δεν είναι ο πρώτος γάμος του Έλληνα πολίτη, πρέπει να προσκομιστεί το ληξιαρχική πράξη διαζυγίου. Σε περίπτωση χηρείας, είναι απαραίτητο να προσκομισθεί το πιστοποιητικό θανάτου. Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο πρέπει να φέρει σφραγίδα της Χάγης (Apostille) ή τις σχετικές σφραγίδες που το νομιμοποιούν, να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και επικυρωμένο από δικηγόρο και το Δικηγορικό Σύλλογο.
6. Βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας προέλευσης του/της συζύγου – πολίτη τρίτης χώρας ή από το Προξενείο της χώρας του στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν νομικά κολλήματα σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας, για την σύναψη του γάμου. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι μεταφρασμένο και επικυρωμένο.
Κατόπιν εξέταση; των υποβληθέντων δικαιολογητικών, χορηγείται άδεια σύναψης γάμου, και ορίζεται η ημερομηνία του γάμου. Γάμος μπορεί να τελεστεί σε οποιοδήποτε δήμο, σύμφωνα με την επιθυμία των μελλοντικών συζύγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.