Εργόσημα.

ergosimoΣύμφωνα με το νέο νόμο 3863/2010 και ΥA 14913/343 (ΦΕΚ Β1586/2011) για την καταβολή των μισθών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ορισμένων ατόμων, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ειδικής επιταγής, που ονομάζεται «Εργόσημο». Επαγγέλματα, για τα οποία επιτρέπεται η έκδοση εργόσημου, είναι τα εξής:
1) οικιακό προσωπικό, με ωριαία ή ημερήσια αμοιβή, που εργάζονται τακτικά ή έκτακτα για έναν ή περισσότερους εργοδότες, ασφάλεια των οποίων υπόκειται σε κοινωνική ασφάλιση στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, καθαρίστριες και την οικονόμοι, κηπουροί, μικρές επισκευές που δεν αποτελούν κατασκευαστικές εργασίες, ιδιωτικά ατομικά μαθήματα, φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αρρώστων και αναπήρων, κομμωτικές και υπηρεσίες αισθητικής, φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, κ.λπ.
2) εργάτες γης, των οποίων η εργασία υπόκειται σε κοινωνική ασφάλιση στο ΟΓΑ.
Το πρόσωπο που υποχρεούται να εκδώσει το εργόσημο, είναι ο εργοδότης, δηλαδή, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του εργαζομένου. Το πρόσωπο που δικαιούται να λάβει τα χρήματα με το εργόσημο, είναι μόνο ο εργαζόμενος, ενώ παράλληλα γίνονται κρατήσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο το εργόσημο αντικαθιστά κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη.
Διαδικασία:
Ο εργοδότης απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία, δηλώνοντας τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του, το είδος της εργασίας ή των υπηρεσιών που του παρέχονται και πληρώνει τους μισθούς και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αρμόδια υπηρεσία ελέγχει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του εργοδότη και εκδίδει το εργόσημο, στο οποίο αναφέρονται ο οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης, αριθμός εργόσημο, τα στοιχεία του εργοδότη, το ποσό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, και η ημερομηνία έκδοσης εργόσημου. Ο εργοδότης συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο του εργαζομένου και την ημερομηνία πληρωμής και παραδίνει το εργόσημο στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος πρέπει να υπογράψει τη σελίδα για τον εργοδότη για να επιβεβαιώσει την παραλαβή. Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να εισπράξει τα χρήματα από το εργόσημο εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του και για ποσό όχι λιγότερο από 5 ευρώ. Αρμόδιες υπηρεσίες, αφού ελέγξει όλα τα στοιχεία, πληρώνει το μισθό του εργαζομένου, και στέλνει τις εισφορές στην υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μεταφερθεί το ποσό του εργόσημου απευθείας στο λογαριασμό του εργαζομένου σε οποιαδήποτε τράπεζα, καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ειδική εργοκάρτα.
Пользование «эргосимо» предоставляет налоговые льготы при налогообложении доходов работодателя и рабочего, а также льготы при подсчете дней соцстрахования.
Αν το εργόσημο δεν θα χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη, υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης του εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης, σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης πάρει πίσω το σύνολο του ποσού. Εάν περάσει η προθεσμία ισχύος του, το εργόσημο θα ακυρωθεί αυτόματα. Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του εργόσημου, με το οποίο δεν εισπράχθηκαν χρήματα, μόνο ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επανέκδοση του, κατόπιν αίτησης του, με τη δήλωση απώλειας ή καταστροφής του.
Η χρήση του εργόσημου συνεπάγεται φορολογικές ελαφρύνσεις κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του εργοδότη και του εργαζομένου, καθώς και τα οφέλη για τον υπολογισμό των ημερών κοινωνικής ασφάλισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.