Σύζυγος ομογενούς.

cemia_repatriantaΆτομα ελληνικής καταγωγής (ομογενείς) έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια ή για Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), ενώ ταυτόχρονα τους χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης εγγράφων, το οποίο αντικαθιστά την άδεια διαμονής και τους δίνει δικαίωμα στην εργασία.
Σύζυγος του πρόσωπου που υπέβαλε αίτηση για ιθαγένεια ή Ε.Δ.Τ.Ο., έχει το δικαίωμα να λάβει προσωρινή άδεια διαμονής για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της βεβαίωσης του/ της συζύγου, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο/η σύζυγος του κατόχου βεβαίωσης έχει ήδη κάποια άδεια διαμονής στην Ελλάδα ή ειδική θεώρηση εισόδου ως σύζυγος ομογενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, ο/η σύζυγος του πρόσωπου, που υπέβαλε αίτηση για ιθαγένεια ή Ε.Δ.Τ.Ο., δεν μπορεί να ζητήσει την ανωτέρω προσωρινή άδεια διαμονής και πρέπει να περιμένει την απόφαση του / της συζύγου για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας ή του Ε.Δ.Τ.Ο. από την αρμόδια Περιφέρεια, και μόνο μετά από αυτό θα δικαιούται να λάβει άδεια διαμονής για πέντε χρόνια ως σύζυγος ομογενούς. Εάν ο/η σύζυγος του κατόχου βεβαίωσης , δηλ. του πρόσωπου που υπέβαλε αίτηση για ιθαγένεια ή Ε.Δ.Τ.Ο., διαμένει στο εξωτερικό, τότε δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην Ελλάδα ως σύζυγο ομογενούς μέχρι να δημοσιευτεί η σχετική απόφαση για απονομή ελληνικής ιθαγένεια ή Ε.Δ.Τ.Ο., δεδομένου ότι μέχρι τότε στον/στην σύζυγό της/του δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί η ιδιότητα του ομογενούς.
Μετά τη δημοσίευση της απόφασης για τη χορήγηση της ιθαγένειας ή Ε.Δ.Τ.Ο, ο/η σύζυγος έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής για πέντε χρόνια. Όρους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόκτηση αυτής της άδειας διαμονής μπορείτε να δείτε στην ενότητα ΑΔΕΙΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.