Απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία.

izmenenia_v_armiiΣύμφωνα με το Νόμο 3421/2005, στην απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία έχουν το δικαίωμα οι παρακάτω κατηγορίες προσώπων:
1. Άτομα που αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες επιτροπές υγείας ή τις επιτροπές Ένοπλων Δυνάμεων ως ανίκανα για στρατιωτική θητεία για λόγους υγείας.
2. Τα πρόσωπα που εις βάρος τους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες ποινικές δικαστικές αποφάσεις με ποινές φυλάκισης για πάνω από 5 χρόνια, και η ποινή αυτή δεν έχει ανακληθεί ή παραγραφεί.
3. Γονείς τριών ή περισσότερων παιδιών.
4. Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος γονέων, ο οποίος έχει ένα τουλάχιστον ανήλικο και άγαμο ή άγαμο και ανίκανο να εργαστεί, αδελφό ή αδελφή.
5. Χήρος, πατέρας ενός τουλάχιστον άγαμο ανήλικο (ή ανίκανο να εργαστεί) τέκνου.
6. Ο πατέρας ενός τουλάχιστον άγαμου ανήλικου (ή ανίκανου να εργαστεί) τέκνου, η σύζυγος του οποίου δεν είναι σε θέση να εργαστεί, εάν το επιθυμεί.
7. Μοναχοί και δόκιμοι μοναχοί, οι οποίοι ζουν μοναστική ζωή στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
8. Τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 45 ετών.
Όποιος επιθυμεί να τύχει απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία πρέπει να υποβάλει αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν την πλήρωση των προϋποθέσεων της απαλλαγής (όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από το μοναστήρι, απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την υγεία της συζύγου ή παιδιού, κλπ) στην αρμόδια Στρατολογία. Άτομα, που υπάγονται στους παραγράφους 2-6, πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά μετά από την κλίση προς κατάταξη και μέχρις ότου να εμφανιστούν στην στρατιωτική μονάδα. Αν τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο αργότερα, η απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία χορηγείται μόνο αν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απαλλαγή τηρούνταν κατά το χρόνο κατάταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.