Απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών – μαθητών ελληνικών σχολείων.

grazhdanstvoΣύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, τέκνα αλλοδαπών, που γεννιούνται στην Ελλάδα και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, θεμελιώνουν το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
1) Εγγραφή του τέκνου στην Α ́ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης για απονομή της Ελληνικής ιθαγένειας.
2) Προηγούμενη συνεχή νόμιμη διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
γ) Νόμιμη διαμονή των γονέων του τέκνου και η κατοχή από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης:
α) άδεια επί μακρόν διαμένοντος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Π.δ. 150/2006,
β) άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας,
γ) έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του Π.δ. 106/2007 (Α ́ 135),
δ) τίτλος διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας, ή τίτλος διαμονής ανιθαγενούς,
ε) ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευομένου από ισχύουσα άδεια διαμονής ή άλλον τίτλο νόμιμης διαμονής ομογενούς,
στ) άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 108 του Ν. 4251/2014 (Α ́ 80),
ζ) δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ε.Ε.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να τροποποιούνται, αντικαθίστανται ή καταργούνται οι τίτλοι οριστικής διαμονής που αναφέρονται ανωτέρω και να προστίθενται νέοι τίτλοι νόμιμης διαμονής.
Για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας υποβάλλεται κοινή δήλωση−αίτηση από τους γονείς του τέκνου στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο δήμος της διαμονής των αιτούντων.
Τη δήλωση−αίτηση υποβάλλει στην περίπτωση τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας ή τέκνου δικαιούχου διεθνούς προστασίας (αναγνωρισμένου πρόσφυγα, προσώπου που έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή ανιθαγενούς), ο εναπομείνας γονέας ή αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του ανηλίκου, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό του οι λοιπές σχετικές προϋποθέσεις. Σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων τη δήλωση−αίτηση υποβάλλει ο επίτροπος ή ο εκπρόσωπος του ανηλίκου που έχει νόμιμα ορισθεί.
Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή της δήλωσης− αίτησης, με απόφασή του, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντέλλεται τον οικείο δήμο να εγγράψει τον ανήλικο αλλοδαπό, στο δημοτολόγιό του. Η ελληνική ιθαγένεια αποκτάται από τη δημοσίευση της σχετικής περίληψης.
Δεν συνιστούν κατά την έννοια του παρόντος άρθρου τίτλο νόμιμης διαμονής δελτία, βεβαιώσεις υποβολής δικαιολογητικών ή άλλα έγγραφα που επιτρέπουν την προσωρινή διαμονή του κατόχου τους μέχρι την κρίση του αιτήματός του από την αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή ή την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διοικητικής διαδικασίας.
Τα στοιχεία ταυτότητας του ανήλικου αλλοδαπού, καθώς και η ύπαρξη της συγγενικής σχέσης του ανήλικου για τον οποίο υποβάλλεται δήλωση − αίτηση κτήσης ιθαγένειας από τους γονείς του, αποδεικνύονται από ληξιαρχική πράξη γέννησης της ημεδαπής και από τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη συγγενική σχέση.
Για την υποβολή των προβλεπόμενων στο παρόν άρθρο δηλώσεων−αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καταβάλλεται παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1) Ευκρινές αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.
2) Ευκρινές αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης ή πιστοποιητικό γάμου των γονέων, εφόσον τέτοιος υφίσταται. Σε περίπτωση που το τέκνο έχει γεννηθεί πριν το γάμο, απαιτείται η υποβολή και των σχετικών εγγράφων αναγνώρισης του τέκνου.
3) Ευκρινές αντίγραφο οριστικού τίτλου νόμιμης διαμονής των γονέων σε ισχύ.
4) Βεβαίωση χρόνου νόμιμης διαμονής, που εκδίδουν οι κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (λ.χ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, της ΕΛ.ΑΣ.) από τις οποίες να προκύπτει είτε η συνεχής νόμιμη διαμονή ενός εκ των γονέων για τουλάχιστον πέντε έτη πριν από τη γέννηση του τέκνου είτε η δεκαετής συνεχής νόμιμη διαμονή στη χώρα ενός εκ των γονέων του τέκνου του η οποία άρχεται, έστω και κατά μία ημέρα, πριν τη γέννηση αυτού και συμπληρώνονται μετά το χρόνο γέννησής του.
Δεν υφίσταται υποχρέωσή για προσκόμιση βεβαίωσης χρόνου νόμιμης διαμονής, εφόσον μπορούν να αντληθούν επαρκή και ικανοποιητικά στοιχεία περί της πενταετούς ή δεκαετούς (ανάλογα με την περίπτωση) συνεχούς νόμιμης διαμονής του μέσω του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης αδειών διαμονής της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
5) Ευκρινές αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου, συνοδευόμενο από επίσημη μετάφρασή του, των γονέων ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση πολίτες τρίτων χωρών που είναι αντικειμενικά στερούμενοι διαβατηρίου κατά τους ορισμούς του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης (ν. 4251/2014).
6) α. Βεβαίωση εγγραφής-παρακολούθησης της Α΄ τάξης ελληνικού δημοτικού σχολείου, που εκδίδεται από τον Διευθυντή του δημοτικού σχολείου.
β. Εφόσον η δήλωση-αίτηση των γονέων υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση από το τέκνο της Α΄ τάξης του δημοτικού σχολείου απαιτείται η προσκόμιση μόνο βεβαίωσης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου, που χορηγούνται από τον Διευθυντή του οικείου σχολείου. Από την εν λόγω βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν, ξεκινώντας από την Α΄ Δημοτικού, οι σχολικές τάξεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολούθησε το τέκνο καθώς και η τάξη στην οποία φοιτά ή στην οποία ενεγγράφη το τέκνο κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης-αίτησης των γονέων του. Υπολογίζεται και σχολικό έτος που τυχόν το τέκνο δεν διεξήλθε επιτυχώς.
7) Παράβολο ύψους 100 ευρώ.
Τα αλλοδαπά πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα από τη μεταφραστική υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή από Έλληνα δικηγόρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.