Συνέδριο: «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Δάνεια με εγγύηση Δημοσίου (ποντιακά δάνεια)».

daneiaΤην Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου του 2015, στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων και Νομικών της Ευρώπης «Πρωτοβουλία» πραγματοποίησε συνέδριο με θέμα «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Δάνεια με εγγύηση Δημοσίου (ποντιακά δάνεια)». Εισηγητής ήταν ο λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής κος Θεόδωρος Κατσας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ρωσόφωνοι δικηγόροι, νομικοί και φοιτητές των Νομικών Σχολών της Ελλάδος. Το συνέδριο συντόνιζε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρωσόφωνων Δικηγόρων και Νομικών της Ευρώπης, δικηγόρος, Γεώργιος Γκουροβανίδης.
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Γκουροβανίδης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με το γενικό έννοια των δανείων με κρατική εγγύηση και για το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε λόγο δυσκολίας των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση να πληρώσουν αυτά τα δάνεια, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο εισηγητής, κ Θ.Κατσας, περιέγραψε αναλυτικά τις προϋποθέσεις του νόμου 3869/2010 και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη τακτοποίηση δανείων, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της διαδικασίας στην περίπτωση των ποντιακών δανείων λόγω ύπαρξης των κρατικών εγγυήσεων. Σε γενικές γραμμές, το δικαίωμα διακανονισμού του χρέους έχουν τα άτομα, τα οποία δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, και τα οποία δεν αποπληρώνουν το δάνειο λόγω των συνεχών δυσκολιών. Στην περίπτωση των ποντιακών δανείων, μετά από αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο για την τακτοποίηση των οφειλών, είναι απαραίτητο να υποβληθεί και η αίτηση για την αναστολή των πληρωμών του δανείου, αλλά και η αναστολή των κοινοποιήσεων κρατικών φορέων για τις των απλήρωτες δόσεις, καθώς και η να ενημερωθεί την εν λόγω τράπεζα και η αρμόδια φορολογική υπηρεσία για αυτήν την αναστολή. Κοινοποίηση στην τράπεζα και στην φορολογικς υπηρεσία θα πρέπει να πραγματοποιείται δεόντως από τον δικαστικό επιμελητή. Ο κ Κάτσας τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχει στη διαδικασία κατάλληλα ειδικευμένος δικηγόρος, ο οποίος θα συμπληρώσει σωστά την αίτηση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις λεπτομέρειες της νομοθεσίας, προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη του αιτήματος από το δικαστήριο.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης, ακολούθησε εποικοδομητικός διαλόγος, , στο κατά το οποίο οι ρωσόφωνοι δικηγόροι ανέφεραν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, και συζητήθηκαν τα πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νόμου για τη διευθέτηση των δανείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.