Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την διαδικασία συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου.

simpsifismos_enfia_Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου και υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές του προς το Δημόσιο, γίνεται αυτεπάγγελτος συμψηφισμός. Όμως στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που έλαβαν χιλιάδες φορολογούμενοι, δεν έχει γίνει αυτόματος συμψηφισμός της επιστροφής του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ και ο φόρος πρέπει να πληρωθεί κανονικά. Δεν υπάρχει σχετικό σύστημα και δεν γίνεται ηλεκτρονικά ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και όσοι επιθυμούν να γίνει ο συμψηφισμός, θα πρέπει να μεταβούν στην εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Διαφορετικά, θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το σχετικό ποσό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Εάν ο φορολογούμενους δεν κάνει αίτηση, η εφορία θα του επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό έπειτα από 5 μήνες – δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου 2017, όταν θα καταβληθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Κανονικά, το ποσόν της επιστροφής φόρου πρέπει να επιστραφεί εντόκως, καθώς θα έχουν παρέλθει οι 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία, όμως το Δημόσιο παραβλέπει τη σχετική διάταξη και δεν επιστρέφει εντόκως τα ποσά ακόμα και εάν έχουν περάσει 90 ημέρες.
Σε συμψηφισμό υπόκεινται:
• Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
• Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή.
• Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
• Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.