Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις αποζημιώσεις στα θύματα της λιτότητας.

eurosydΜια απόφαση, που ενδεχομένως να αποδειχτεί σταθμός για την Ευρώπη της λιτότητας, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν και να διεκδικήσουν αποζημίωση σε περίπτωση που η λιτότητα παραβιάζει αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από την προσφυγή Κυπρίων πολιτών που είδαν τις καταθέσεις τους άνω των 100.000 ευρώ να κουρεύονται το 2013. Οι εναγόμενοι κινήθηκαν εναντίον της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστησαν. Συγκεκριμένα στην περίπτωση των καταθέσεων των Κυπρίων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «λαμβανομένου υπόψη του σκοπού της διασφαλίσεως της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας, τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων δύο τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση, θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των αναιρεσειόντων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παρ΄ότι δεν δικαιώθηκαν οι προσφεύγοντες, οι δικαστές όμως αποφάνθηκαν ότι είναι δυνατόν να ζητηθεί αποζημίωση από την Κομισιόν ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφόσον παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εναγόντων. Αυτό αποτελεί ένα δεδικασμένο, που σημαίνει ότι οι πολίτες, σε χώρες όπου έχει επιβληθεί η λιτότητα, μπορούν να επικαλεσθούν λ.χ. την ιδιαιτέρως σοβαρή βλάβη της υγείας τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα και να ζητήσουν αποζημίωση για την κατάσταση αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.