Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για τις τροποποιήσεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

bancrotΣε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα».
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14 :00 μ.μ. Στις σχετικές τροποποιήσεις περιλαμβάνονται και τρεις σημαντικές αλλαγές, με βασικό στόχο την ταχεία εξυγίανση των βιώσιμων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ειδικότερα:
1. Παρέχεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όσους ιδιοκτήτες ή μετόχους εταιρειών είναι συνεργάσιμοι κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας.
2. Ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και της περιουσίας των υπό πτώχευση εταιρειών.
3. Καθιερώνονται «fast track» διαδικασίες πτώχευσης, απομακρύνοντας, κατά περίπτωση, τους οφειλέτες από τη διοίκηση των εταιρειών τους και ορίζοντας συγκεκριμένους τρόπους ρύθμισης και διαγραφής χρεών.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την κατάργηση της δυνατότητας προσωρινής προστασίας των προβληματικών επιχειρήσεων από τους πιστωτές τους, που συνήθως επιτυγχάνεται με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Έτσι, χάνεται η δυνατότητα που παρέχει το υφιστάμενο πτωχευτικό πλαίσιο για να διεξάγονται με σχετική ασφάλεια οι συζητήσεις μεταξύ επιχείρησης που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμών και των πιστωτών της, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας εξυγίανσης, οπότε μια επιχείρηση, που εκπονεί πλάνο εξυγίανσης, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από αναγκαστικά μέτρα. Σημειώνεται πως προκειμένου να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης, που θα κατατεθεί στο δικαστήριο, θα πρέπει να έχει συναφθεί από τον οφειλέτη και από πιστωτές του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων. Επίσης προβλέπεται πως η επικύρωση συμφωνίας, η οποία έχει συναφθεί μόνον από πιστωτές, που συγκεντρώνουν τα συγκεκριμένα ποσοστά, χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, είναι δυνατή εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται, κατά το χρόνο σύναψης της συμφωνίας, σε παύση πληρωμών. Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση και μέχρι την έκδοση απόφασης από το πτωχευτικό δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας εξυγίανσης, αναστέλλονται αυτόματα τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί πριν την υποβολή της αίτησης. Η ανωτέρω αναστολή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες. Με βάση τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο το πτωχευτικό δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης εφόσον επιπλέον πληρούνται σωρευτικά και τα εξής:

α. Πιθανολογείται ότι κατόπιν της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η επιχείρηση του οφειλέτη θα καταστεί βιώσιμη.
β. Πιθανολογείται ότι η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών δεν παραβλάπτεται.
γ. Η συμφωνία εξυγίανσης δεν είναι αποτέλεσμα δόλου ή άλλης αθέμιτης πράξης ή κακόπιστης συμπεριφοράς του οφειλέτη, πιστωτή ή τρίτου, και δεν παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, ιδίως του δικαίου του ανταγωνισμού.
δ. Η συμφωνία εξυγίανσης αντιμετωπίζει με βάση την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης τους πιστωτές, που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.