Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για αλλαγές στη φορολογία.

ipourgeio-oikonomikonΠαραδόθηκε στην νέα υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου ο απολογισμός του έργου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Μέσα από το απολογισμό προκύπτουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία, που πρόκειται να εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και το περιουσιολόγιο. Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι:
– Αναστέλλεται τουλάχιστον έως το τέλος του 2018 ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα καθώς κρίνεται ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Σημειώνεται ότι ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί για δυο έτη (έως το τέλος του 2016) και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας των ακινήτων που καρπώνεται ο πωλητής.
– Έρχεται η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών (π.χ. AirBNB). Κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να μισθώσει περιορισμένο αριθμό ιδιοκτησιών, θα πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα αποκτά μοναδικό αριθμό εκμεταλλευτή κατοικιών, θα βαρύνεται με ειδικό τέλος 5% επί της αξίας κάθε μίσθωσης, ενώ θα φορολογείται με την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% έως 45%.
– Με σκοπό την καθιέρωση του πλαστικού χρήματος στην αγορά, θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο όριο για όσους δαπανούν άνω του 80% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, καθώς και έκπτωση φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, στα οποία καταργήθηκε ή πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
– Θα δίνεται έκπτωση φόρου για ειδικές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
– Θα γίνει υποχρεωτική η καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζών εφόσον συνολικά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 500 ευρώ.
– Μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές με μετρητά, σε όλους τους σημαντικούς συναλλακτικούς συνδυασμούς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς δημόσιο, καταναλωτή προς δημόσιο).
– Όταν ψηφιστούν οι διατάξεις για το περιουσιολόγιο, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία της περιουσίας τους. Το περιουσιολόγιο, όπως σημειώνεται, δεν θα λειτουργήσει ως ένα αυτοτελές μέσο επιβολής νέων φορολογιών. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, κινητά μεγάλης αξίας, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι κ.α.
– Πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή του ΦΠΑ κατά την ναυπήγηση των πλοίων των ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων.
– Σχεδιάζεται να αυξηθεί από τις 500.000 στα 2.000.000 ευρώ το όριο των ακαθάριστων εσόδων, που αποτελεί “κατώφλι” εισόδου στο ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής. Με το ειδικό αυτό καθεστώς του ΦΠΑ, οι υπόχρεοι καταβάλλουν το φόρο μόνο εφόσον εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο.
– Προβλέπεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, προκειμένου να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η έκδοση φορολογικών στοιχείων στην αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.