Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για το νέο νόμο για αποσυμφόρηση φυλακών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 140/21.9.2017) ο Νόμος 4489/2017 , ο οποίος περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις αναφορικά με τους δασικούς χάρτες (άρθρα 37 – 39), το φόρο υπεραξίας (άρθρο 45) αλλά και έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης (άρθρα 43 και 44). Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 43, προβλέπεται ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου (21/9/2017), εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής, είτε εάν η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης της κάθειρξης, καθώς και εάν η ποινή φυλάκισής τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής. Κρατούμενοι οι οποίοι, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, εκτίουν ποινή κάθειρξης που δεν υπερβαίνει τα 10 έτη, απολύονται, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο τα δύο πέμπτα της ποινής. Κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών απολύονται, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δεύτερο της ποινής που τους επιβλήθηκε ή έχουν συμπληρώσει το ένα τρίτο πραγματικής έκτισης της ποινής αυτής. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299 παράγραφος 1, 322 (αρπαγή), 323 (εμπόριο δούλων), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), 336 (βιασμός), 338 (κατάχρηση σε ασέλγεια), 339 (αποπλάνηση παιδιών), 342 (κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια), 348Α (πορνογραφία ανηλίκων), 348Γ (πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων), 349 (μαστροπεία), 351 (σωματεμπορία), 351Α (ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής) και 380 (ληστεία) παράγραφος 1 εδάφιο τρίτο και 380 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα.
Στους προαναφερόμενους απολυόμενους ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών μπορεί να επιβάλει την υποχρέωσή να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδεια του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, από τον ως τόπο διαμονής ή οποιονδήποτε άλλον όρο του π.3 του άρθρου 100 του Ποινικού Κώδικα πλην της περίπτωσης «η΄». Με αίτηση του απολυμένου οι παραπάνω όροι μπορούν να ανακληθούν ή να τροποποιηθούν από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Αν εκείνος που απολύθηκε παραβαίνει τους όρους που του έχουν επιβληθεί, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών μπορεί να διατάξει την ανάκληση της απόλυσης. Σε περίπτωση ανάκλησης ο χρόνος από την απόλυση έως τη νέα σύλληψη δεν υπολογίζεται στη διάρκεια της ποινής. Κατ’ εξαίρεση, κρατούμενοι, οι οποίοι, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, εκτίουν ποινή κάθειρξης για κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση) παράγραφος 1, 322 (αρπαγή), 323 (εμπόριο δούλων), 323Α (εμπορία ανθρώπων), 338 (κατάχρηση σε ασέλγεια), 348Α (πορνογραφία ανηλίκων), 348Γ (πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων), 349 (μαστροπεία), 351 (σωματεμπορία) και 380 (ληστεία) παράγραφος 1 εδάφιο τρίτο του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει τα τμήματα των ποινών τους ως άνω, απολύονται, κατόπιν αίτησής τους προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, και στους απολυόμενους μπορούν να επιβληθούν οι προαναφερόμενοι περιοριστικοί όροι, καθώς και, εφόσον είναι δυνατό, η υποχρέωση του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Εάν ο απολυθείς κρατούμενος τελέσει μέσα σε 5 έτη από την αποφυλάκισή του νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των 2 ετών, τότε εκτίει αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία είχε απολυθεί υπό όρο. Η απόλυση υπό όρο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του καινούριου νόμου, δεν κωλύεται από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε. Οι ρυθμίσεις του νόμου δεν έχουν εφαρμογή σε όσους μεταφέρονται σε ελληνικά καταστήματα κράτησης από την αλλοδαπή.
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου 4489/2017 εφαρμόζονται και στους καταδίκους που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις μετά την έναρξη ισχύος του και έως τις 28 Αυγούστου 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.