Άδεια διαμονής σε μορφή αυτοτελούς εγγράφου.

Σε εφαρμογή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ελλάδα προέβη στην αναδιοργάνωση του συστήματος χορήγησης των άδειων διαμονής, που λαμβάνουν οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη. Οι καινούριες άδειες διαμονής βγαίνουν πλέον υπό τον τύπο του αυτοτελούς εγγράφου και περιέχουν τα βιομετρικά δεδομένα των πολιτών τρίτων χωρών, δηλαδή τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου. Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκαν οι «υπηρεσίες μίας στάσης» για την έκδοση άδειων διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών και λήψη των βιομετρικών τους δεδομένων στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Στόχος της δημιουργίας των «υπηρεσιών μιας στάσης» ήταν η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών, η σημαντική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης της διαδικασίας έκδοσης των αδειών διαμονής και εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος της μετανάστευσης, ώστε αυτό να συμπεριλάβει την συλλογή και τήρηση των βιομετρικών δεδομένων των αλλοδαπών, καθώς και την εκτύπωση και διαχείριση της νέας ηλεκτρονικής άδειας διαμονής.
Έτσι, η ηλεκτρονική άδεια διαμονής, έχει σχεδιασθεί ως ένα ασφαλές έγγραφο, υψηλών προδιαγραφών, το οποίο παρέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις έναντι πιθανών παραποιήσεων. Τα βιομετρικά δεδομένα συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της γνησιότητας του εγγράφου και της ταυτοπροσωπίας του κατόχου με το πρόσωπο, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί ο τίτλος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι άδειες διαμονής δεν εκδίδονται πλέον με την μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας που επικολλάται επί του διαβατηρίου, αλλά με την μορφή του αυτοτελούς εγγράφου. Οι άδειες διαμονής πλέον έχουν τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας και περιλαμβάνουν τα στοιχεία ταυτοποίησης του αλλοδαπού, τα απαιτούμενα βιομετρικά δεδομένα (ψηφιακή φωτογραφία προσώπου και δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ραδιοσυχνοτήτων (“RF Chip”), ως μέσο αποθήκευσης των δεδομένων αυτών.
Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας ρυθμίζονται στο άρθρο 1 του ν.4018/2011 (215 Α΄), και στις εφαρμοστέες υπουργικές αποφάσεις, όπως ΚΥΑ υπ΄αριθ. 52500/2014 (2849/Β/22.10.2014) «Διαδικασία λήψης, τήρησης και καταστροφής των βιομετρικών δεδομένων που εισάγονται στις άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4018/11 (ΦΕΚ 215 Α΄)», ΚΥΑ υπ΄αριθ. 21929/2014 (1217/Β/13.05.2014) «Καθορισμός τέλους που αντιστοιχεί στο κόστος προμήθειας, εκτύπωσης, ασφαλούς διακίνησης και διαχείρισης της άδειας διαμονής ενιαίου τύπου πολιτών τρίτων χωρών που εκδίδεται με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου», ΚΥΑ υπ΄αριθ. 42267/2013 (2298/Β/16.09.2013) «Ανάθεση στη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, της εκτύπωσης των αδειών διαμονής, οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας.», ΚΥΑ υπ΄αριθ. 23959/2013 (1321/Β/30.05.2013) «Έκδοση αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου. Καθορισμός των στοιχείων, ενδείξεων και πληροφοριών, οι οποίες περιλαμβάνονται, δυνητικώς ή εναλλακτικώς, στην άδεια διαμονής».
Η ηλεκτρονική άδεια διαμονής χορηγείται σε όλους τους πολίτες τρίτης χώρας, είτε πρόκειται για αρχική χορήγηση, είτε για ανανέωση της άδειας διαμονής. Όσοι πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής με τη μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας, δεν απαιτείται να την αντικαταστήσουν με την ηλεκτρονική άδεια διαμονής, καθώς αυτή γίνεται δεκτή για όλες τις συναλλαγές μέχρι τη λήξη της. Η αντικατάσταση της με άδεια διαμονής σε μορφή αυτοτελούς εγγράφου θα γίνεται κατά την ανανέωσή ή την επανέκδοσή της στην περίπτωση λήξης του διαβατηρίου επί του οποίου έχει επικολληθεί η άδεια διαμονής με την μορφή της αυτοκόλλητης ετικέτας. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο κατ’ εξαίρεση, όταν θα απαιτηθεί η αντικατάσταση της τρέχουσας άδειας διαμονής με ηλεκτρονική άδεια διαμονής, λόγω του δικαιώματος κινητικότητας που παρέχεται σε κάποιες κατηγορίες αδειών διαμονής (επί μακρόν διαμένοντες ή κάτοχοι EU Blue Card), η αντικατάσταση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν την λήξη της άδειας διαμονής, ακολουθώντας τη διαδικασία της επανέκδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.