Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την αναθεώρηση του ορισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του ορισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχει­ρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς προωθούν τη δημιουρ­γία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη και εξασφαλίζουν την κοινωνική σταθερότητα. Το 2013, πάνω από 21 εκατομμύρια πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρείχαν 88,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαική Ενωση, με εννέα στις δέκα επιχειρήσεις να είναι πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να παράγουν δύο στις τρεις θέσεις εργα­σίας. Δεδομένης της σημασίας τους για την οικονο­μία της Ευρώπης, οι πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν μείζονα προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαικη Ενωση, πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα υπο­στήριξης χορηγούνται μόνο στις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται πραγματικά.

Ο ορισμός των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως προβλέπεται στη σύσταση 2003/361/EΚ, είναι το διαρθρωτικό εργαλείο προσδιορισμού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμίες της αγοράς και ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω του μεγέθους τους και, ως εκ τούτου, μπορούν να τυγχάνουν προτιμησιακής μεταχείρισης όσον αφορά τη δημόσια στήριξη, κρατικές ενισχύσεις. Επιπλέον, ο ορισμός των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικός για την εφαρμογή ορισμένων ευρωπαϊκών διοικητικών απαλλαγών και μειωμένων τελών, όπως αυτών που προβλέπονται στον κανονισμό για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ορισμός των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων λαμβάνει υπόψη τα ακό­λουθα τρία κριτήρια:

  • αριθμός απασχολούμενων·
  • ετήσιος κύκλος εργασιών·
  • σύνολο ετήσιου ισολογισμού.

Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελείται από επιχειρή­σεις οι οποίες:

  • απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, και
  • είτε έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ είτε έχουν σύνολο ετήσιου ισολογισμού που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.