Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για το νομοσχέδιο για την ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις». Μετά την ψήφιση του νόμου θα ανοίξει η νέα ειδική πλατφόρμα μέσα από το ιστότοπο efka.gov.gr για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στην νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Το δικαίωµα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση του παρόντος θα υποβάλλεται μόνο µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και κατ’ εξαίρεση, όπου υπάρχει αδυναµία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Στην ρύθμιση θα υπάγεται το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018. Η ρύθμιση θα καταλαμβάνει το σύνολο των νομικών και φυσικών προσώπων με οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή. Θα παρέχεται κάποια έκπτωση (από 50 έως και 100% ανάλογα με την περίπτωση) επί του συνόλου των προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.
Για τους οφειλέτες οι οποίοι δεν είναι μισθωτοί και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση θα περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισµός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΕΦΚΑ. Στους οφειλέτες μη μισθωτούς που επιλέγουν επανυπολογισµό της οφειλής παρέχεται ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαµορφώνεται πριν και µετά τον επανυπολογισµό. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
Για τους οφειλέτες εργοδότες και οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.
Αρµόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.
Η πρώτη δόση της ρύθµισης θα καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ημέρα του µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιµη ημέρα κάθε επόµενου μήνα από το µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθµιση καθορίζεται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθµός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του νόμου θα υποβάλλεται σύμφωνα με το σχέδιο νόμου έως 30.9.2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.