Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για το νέο μηνιαίο τέλος στα ταχύπλοα.

Από τις 9 Μαΐου ξεκίνησε η επιβολή των «Τελών Κυκλοφορίας» στα σκάφη αναψυχής μετά από τρεις παρατάσεις που είχαν δώσει τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας.
Ειδικότερα με κοινή υπουργική απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Ελλάδος Κατερίνας Παπανάτσιου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, προσδιορίζεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η) η 9η Μαΐου 2019. Το τέλος θα επιβαρύνει όλους τους κατόχους σκαφών πάνω από τα 7 μέτρα. Όσοι σπεύσουν να εξοφλήσουν το Τέλος Πλοίων Αναψυχής έως τα τέλη Μαΐου θα έχουν έκπτωση 10%. Το ΤΕΠΑΗ επιβάλλεται σε όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους. Σύμφωνα με το νόμο 4211/2013 η πληρωμή για εφάπαξ καταβολή για 12 μήνες θα γίνεται το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ή τον μήνα Ιανουάριο του επόμενου έτους ωστόσο φέτος οι ιδιοκτήτες σκαφών θα χρεωθούν μόνο για τους μήνες Απρίλιο – Δεκέμβριο λόγο της αναβολής που έδωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία. Η ανά τρέχοντα μήνα πληρωμή, που τα σκάφη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν, γίνεται με κωδικό πληρωμής που εκδίδεται ηλεκτρονικά ανά μήνα ή αν δεν είναι δυνατή η έκδοση κωδικού πληρωμής ηλεκτρονικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Δ.Ο.Υ ή στην λιμενική αρχή. Ειδικότερα το «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» (ΤΕΠΑΗ) καταβάλλεται για κάθε μήνα παραμονής του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η καταβολή διενεργείται πριν από την έναρξη του μήνα για τον οποίο οφείλεται το τέλος και δύναται να αφορά και περισσότερους του ενός μήνες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 4211/2013 καθώς και με βάση μια πρόσφατα εκδοθείσα κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ. Κουβέλη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου το ΤΕΠΑΗ ανέρχεται σε:
* 16 ευρώ το μήνα ή 192 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 7 – 8 μέτρων.
* 25 ευρώ το μήνα ή 300 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 8 – 10 μέτρων.
* 33 ευρώ το μήνα ή 396 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 10 – 12 μέτρων.
* 8 ευρώ ανά μέτρο το μήνα ή 96 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο για τα πλοία αναψυχής άνω των 12 μέτρων και τα τουριστικά ημερόπλοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.