Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την μείωση ΦΠΑ από 20.5.2019.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εισόδων, από 20.5.2019 ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13% από το 24% που ίσχυε μέχρι τώρα, και οι μειωμένες τιμές σε αρκετά είδη κατανάλωσης. Θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής, στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Παράλληλα από το 13% στο 6% ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση. Στα σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, καφέ και εστιατόρια, ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν με 24%, από 20.5.2019 θα μεταπωλούνται με νέο μειωμένο ΦΠΑ 13%. Γενικά μειώσεις από 24% σε 13% ΦΠΑ θα πρέπει να δουν οι καταναλωτές σε είδη μαναβικής, μπακαλικής και ζαχαροπλαστικής όπως δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια, σε ακριβά ζυμαρικά, ιδιαίτερα ακριβά ψωμιά, καφέ, τσάι, χυμοί φρούτων και λαχανικών. Με 13% ΦΠΑ θα πωλούνται πλέον φρυγανιές, κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης κάθε τύπου, σάντουιτς, τυρόπιτες, σπανακόπιτες. Τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής όπως μπισκότα, γκοφρέτες, κουλούρια, τσουρέκια, κέικ, πάστες, τάρτες, γλυκά φύλλου ή ταψιού, κρουασάν, τσιπς, γαριδάκια. Μειωμένο ΦΠΑ θα βρούμε σε αλάτι, ξύδι, αλεύρι, άμυλα, σάλτσες, σούπες, ζωμούς, όπως και ο ΦΠΑ στο σουβλάκι που μειώνεται στο 13%. Ποτά και ροφήματα σε μαγαζιά αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, παραμένουν στον συντελεστή ΦΠΑ 24%, όπως και οι χυμοί φυσικοί και σε κουτί, αλλά και οι καφέδες στις καφετέριες, το τσάι, το χαμομήλι, η σοκολάτα. Ωστόσο, για ντελίβερι τυποποιημένων χυμών ισχύει ΦΠΑ 13%, ενώ το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η ίδια εγκύκλιος όμως αποκαλύπτει και «παγίδες». Στο 13% βρίσκεται το φυσικό μέλι , χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας, καθώς και μείγματα φυσικών μελιών διαφορετικών τύπων (π.χ. ανθέων, θυμαριού, πεύκου, κλπ.). Αντίθετα, επισημαίνεται ότι τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, κλπ., υπάγονται στην εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Εξακολουθεί να υπάγονται σε ΦΠΑ 24% τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, τα ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων, τα φυτικά και λοιπά ροφήματα μη ζωικής προέλευσης με τον εμπορικό προσδιορισμό «γάλα», όπως π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού, κλπ., τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου ενεργειακά, ισοτονικά, φύκια, μουστάρδα
λάδια και λίπη χοιρινά, βοοειδών, πουλερικών κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.