Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για τα σχέδια της κυβέρνησης για το αφορολόγητο όριο μέσω τραπεζικών καρτών.

POSΣύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα», το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή έως τις 5 Αυγούστου το νέο νομοσχέδιο με αλλαγές που αφορούν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, εκτός του 2017, και για το 2016 για το υπολογισμό του αφορολόγητου θα μετρήσουν μόνο αποδείξεις με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με e-banking. Με υπουργικές αποφάσεις, όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα, θα υποχρεωθούν σταδιακά να διαθέτουν συσκευές για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Οι αγορές με μετρητά η εφορία δεν θα τις λαμβάνει υπόψη και για να έχουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις τραπεζικών συναλλαγών ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Για το σκοπό αυτό, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο σύστημα taxisnet τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων θα κάνουν τις συναλλαγές, για να μπορούν στη συνέχεια να περνούν οι συναλλαγές αυτές αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Εάν οι φορολογούμενοι συγκεντρώσουν διπλάσιο ποσό αποδείξεων από το όριο που θα θέσει το υπουργείο οικονομικών για το αφορολόγητο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους δοθεί έξτρα έκπτωση φόρου. Σε καμία περίπτωση όμως η έκπτωση δεν θα καλύπτει τον ΦΠΑ που καταβάλλει ο φορολογούμενος και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο για να μη ζητήσει απόδειξη και να γλιτώσει έξτρα δαπάνη 24%.
Από τη στιγμή που θα γίνει η συναλλαγή με πλαστικό χρήμα η φοροδιαφυγή αυτομάτως μηδενίζεται, καθώς τα στοιχεία καταχωρίζονται στα συστήματα των τραπεζών. Η εφορία έχει τη δυνατότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή να διασταυρώσει τα εισοδήματα που εμφανίζει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αν έχει κόψει απόδειξη για αυτά τα εισοδήματα ή όχι. Ειδικά για το 2016 θα προβλέπεται:
Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: αποδείξεις ίσες με το 5% του εισοδήματος.
Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 7,5% του εισοδήματος
Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος και
Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.
Για το 2017 θα ισχύουν τα διπλάσια ποσοστά για κάθε κατηγορία δηλαδή:
Ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ: αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος.
Ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος
Ετήσιο εισόδημα από 20.001-40.000 ευρώ, αποδείξεις ίσες με το 20% του εισοδήματος και
Ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.