Πρόσβαση αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ekpaideysi (1)Πρόσβαση αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αλλοδαποί, κανένας από τους δύο γονείς των οποίων δεν έχουν ελληνική καταγωγή , έχουν το δικαίωμα για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Οι υποψήφιοι αλλοδαποί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων που επιθυμούν να εισαχθούν, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://exams-foreigner.it.minedu.gov.gr. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.
Η αίτηση και το οικείο μηχανογραφικό δελτίο, πρέπει να συνοδεύονται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της οικείας χώρας για την υπηκοότητα και την καταγωγή του υποψηφίου και των δύο γονέων του, από το οποίο πρέπει να προκύπτει σαφώς, ότι κανένας από αυτούς δεν έχει ελληνική καταγωγή.
2. Πρωτότυπο τίτλο απόλυσης επικυρωμένο από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας του υποψηφίου.
3. Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από την Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα, η οποία να έχει εκδοθεί από τις ως άνω υπηρεσίες. Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα, με άριστα το 20 και ελάχιστο το 0.
4. Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας αυτής
5. Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα, το πρόγραμμα σπουδών της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης του υποψηφίου.
6. Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας από την οποία να προκύπτει ότι ο υποψήφιος έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση την τελευταία τάξη του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου στη χώρα αποφοίτησής του, δηλαδή ο μαθητής να έχει παρακολουθήσει τα οικεία μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του.
7. Τρεις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας του υποψηφίου.
8. Ευκρινές φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου (VISA), ή άλλου αντίστοιχου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία του υποψηφίου ή της άδειας παραμονής αν ο υποψήφιος διαμένει στην Ελλάδα.
9. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος :
i. δεν είναι απόφοιτος ελληνικού σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα,
ii.δεν είναι κάτοχος πτυχίου σχολής ή τμήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και
iii. δεν έχει εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπ/σης της Ελλάδας το έτος 2011 ή προγενέστερα.
Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι είναι επικυρωμένα καταλλήλως, ειδάλλως η αίτηση δεν γίνεται δεκτή από την Επιτροπή. Τα έγγραφα που εκδίδονται από αλλοδαπές υπηρεσίες, πρέπει να φέρουν επισημείωση της Χάγης (Apostille) , εάν το έγγραφο έχει εκδοθεί από την χώρα, που έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1961, ή θα πρέπει να βεβαιώνεται η υπογραφή της αρχής έκδοσης από το ελληνικό προξενείο ή το προξενείο της ξένης χώρας, που εξέδωσε το έγγραφο, στην Ελλάδα, και στη συνέχεια να επικυρώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, αντίγραφο του πρωτοτύπου και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε απλό ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο που εκδίδει η μεταφραστική υπηρεσία. Η επίσημη μετάφραση όλων των δικαιολογητικών γίνεται από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, ή από δικηγόρο εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που ορίζονται κάθε έτος με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για την εγγραφή των επιτυχόντων.
Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησης-μηχανογραφικού τους δελτίου, οι υποψήφιοι πρέπει να:
1) Εκτυπώσουν απευθείας από την εφαρμογή:
– ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου (οι υποψήφιοι υπογράφουν σε όλες τις σελίδες) και
– ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στα δικαιολογητικά.
2) Αποστείλουν τα ανωτέρω έγγραφα μαζί με:
– μία φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας,
– μία φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου,
– ένα φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνοδευόμενος από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα,
– ένα φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από την Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα , η οποία να έχει εκδοθεί από τις ίδιες ως άνω υπηρεσίες. Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα.
Η αποστολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά (courier) στην διεύθυνση: « Υπουργείο παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, προς «Διεύθυνση εξετάσεων και πιστοποιήσεων», Τμήμα Α΄ γρ. 0091, Ανδρ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα, με την ένδειξη:
για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων – Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2016.»
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την έγκριση ή μη της αίτησης συμμετοχής τους.
Οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν ήδη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Αν κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Πριν την εγγραφή στο πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, ή τουλάχιστον πιστοποιητικό γλωσσομάθειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Θεσσαλονίκης. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει το πιστοποιητικό αυτό, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει την εγγραφή στο πανεπιστήμιο το επόμενο έτος στις σχετικές προθεσμίες εγγραφής, όταν αποκτήσει το πιστοποιητικό, άλλως το δικαίωμα εγγραφής χάνεται. Οι εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού γνώσης της ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα γίνονται περίπου κατά τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθήνας (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τηλ. 210 7277672 / 7277971), ενώ στη Θεσσαλονίκη στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310 997571-2) τους μήνες Ιούνιο και Οκτώβριο, ανεξάρτητα από το αν ο ενδιαφερόμενος είναι φοιτητής στις Σχολές αυτές. Οι εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για το επίπεδο Β2 διενεργούνται κάθε Μάιο (www.greeklanguage.gr/certification).
Για περισσότερες πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το αντίστοιχο πανεπιστήμιο ένα μήνα τουλάχιστον πριν από την ως άνω ημερομηνία. Πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας δεν απαιτείται για τους κατόχους ελληνικών απολυτηρίων.
Για να γίνει εγγραφή στο Πανεπιστήμιο, ο ενδιαφερόμενος πρέπει επίσης να περάσει από την Υγειονομική Επιτροπή, σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε συγκεκριμένου ΑΕΙ.
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταβάλλει για τις σπουδές του στο ΑΕΙ το ποσό των 493 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές της ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής ή της Πολυτεχνικής Σχολής και 370 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος για τους φοιτητές των υπόλοιπων Σχολών. Τα ποσά αυτά μπορούν να τροποποιηθούν με την απόφαση του υπουργού. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης, οι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή εισοδήματα (μετά από την σχετική πρόταση του Πανεπιστημίου), άτομα που λαμβάνουν υποτροφία της κυβέρνησης ή υποτροφία της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας, οι σύζυγοι των Ελλήνων, πολιτικοί πρόσφυγες, καθώς και οι υπάλληλοι και τα παιδιά των υπαλλήλων των διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, με χώρες των οποίων υπάρχει σχετική συμφωνία. Η καταβολή των ανωτέρω ποσών γίνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, σε τέσσερις δόσεις.
Για να έχει ο ενδιαφερόμενος το δικαίωμα να λάβει ελληνική άδεια διαμονής για σπουδές, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει την αντίστοιχη θεώρηση εισόδου στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας του στο εξωτερικό, υποβάλλοντας το σχετικό πιστοποιητικό ότι έγινε δεκτός για σπουδές και απόδειξη για την ύπαρξη επαρκών κεφαλαίων για να ζει και να σπουδάζει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής στην αρμόδια ελληνική αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.