Άδεια διαμονής για τα στελέχη ημεδαπών εταιριών ή θυγατρικών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιριών στην Ελλάδα για δυο έτη.

vnz direktorΣύμφωνα με το άρθρο 17 π.1α του νόμου 4251/2014, επιτρέπεται η είσοδος και η διαμονή στην Ελλάδα των πολιτών τρίτων χωρών, που πρόκειται να απασχοληθούν στην Ελλάδα ως μέλη διοικητικών συμβουλίων, μέτοχοι, διαχειριστές, νόμιμοι εκπρόσωποι και ανώτατα διευθυντικά στελέχη (γενικοί διευθυντές, διευθυντές), ημεδαπών εταιρειών, καθώς και θυγατρικών εταιρειών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που ασκούν νόμιμα εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως επίσης και συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Συνδεδεμένες θεωρούνται οι θυγατρικές και μητρικές εταιρίες, δύο θυγατρικές μίας μητρικής εταιρίας, μία θυγατρική της θυγατρικής σε σχέση με την μητρική ή άλλη θυγατρική, ακόμα και εάν δεν υπάρχει απευθείας σχέση. Επίσης συνδεδεμένες θεωρούνται οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν σχέση μητρικής –θυγατρικής, όμως έχουν ενιαία διοίκηση βάση του Καταστατικού ή σύμβασης, είτε εάν τα διοικητικά και ελεγκτικά τους όργανα αποτελούντα στην πλειονότητα από τα ίδια πρόσωπα.
Η διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής είναι δύο έτη και ανανεώνεται για τρία έτη. Η ισχύς της άδειας διαμονής δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ’ ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος – μέλος ή τρίτη χώρα. Η εν λόγω άδεια διαμονής παρέχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της είναι να μην θεωρούνται τα αιτούμενα πρόσωπα απειλή για τη δημόσια τάξη, την εσωτερική ασφάλεια ή τις διεθνείς σχέσεις και να μην είναι καταχωρισμένοι ως ανεπιθύμητοι στις εθνικές βάσεις δεδομένων. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται και από πληρεξούσιο δικηγόρο. Η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η λήψη των βιομετρικών στοιχείων του ενδιαφερόμενου προσώπου, και συγκεκριμένα είναι απαραίτητη η λήψη των δακτυλικών του αποτυπωμάτων μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών για χορήγηση της άδειας διαμονής.
Για την λήψη της ως άνω άδειας διαμονής ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έρθει στην Ελλάδα με εθνική θεώρηση εισόδου τύπου D.

Λήψη εθνικής θεώρησης εισόδου.
Αίτηση στο αρμόδιο κατά τόπο Γενικό Προξενείο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό εγγράφου, αναγνωρισμένο από την χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
2. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών του τόπου κατοικίας του αιτούντος.
3. Ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχει από νόσημα ικανό να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
4. Αντίγραφο του Φ.Ε.Κ. ίδρυσης ημεδαπής εταιρείας ή εγκατάστασης θυγατρικής εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας που ασκεί την εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα από το οποίο να προκύπτει ο διορισμός ή η εκλογή τους και, σε περίπτωση μη δημοσίευσης, αντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας ή αντίγραφο απόφασης του αρμοδίου οργάνου της εταιρείας για την ιδιότητα τους ως μελών διοικητικού συμβουλίου ή διαχειριστών ή νόμιμων εκπροσώπων ή γενικών διευθυντών ή διευθυντών. Σε περίπτωση που πρόκειται για συνδεδεμένες εταιρίες αντίγραφο του καταστατικού της εταιρίας και πρόσφατο πιστοποιητικό αρμόδιου φορέα για την μετοχική σύνθεση της εταιρίας καθώς και βεβαίωση για την έδρα της αλλοδαπής εταιρίας σε περίπτωση που δεν προκύπτει από τα προαναφερθέντα.
5. Ακριβές αντίγραφο της κατάστασης προσωπικού της εταιρείας θεωρημένη από την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας από την οποία θα προκύπτει ότι η εταιρεία απασχολεί ήδη τουλάχιστον 25 εργαζομένους.                                                                                                                                                    6. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος.

Πολίτης τρίτης χώρας που έλαβε θεώρηση εισόδου, οφείλει, μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την ισχύουσα θεώρηση εισόδου. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Παράβολο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014                                                     4. Παράβολο αυτοτελούς εγγράφου 16 ευρώ.
5. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος.
6. Αντίγραφο του Φ.Ε.Κ. ίδρυσης ημεδαπής εταιρείας ή εγκατάστασης θυγατρικής εταιρείας ή υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας που ασκεί την εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα από το οποίο να προκύπτει ο διορισμός ή η εκλογή τους και, σε περίπτωση μη δημοσίευσης, αντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας ή αντίγραφο απόφασης του αρμοδίου οργάνου της εταιρείας για την ιδιότητα τους ως μελών διοικητικού συμβουλίου ή διαχειριστών ή νόμιμων εκπροσώπων ή γενικών διευθυντών ή διευθυντών. Σε περίπτωση που πρόκειται για συνδεδεμένες εταιρίες αντίγραφο του καταστατικού της εταιρίας και πρόσφατο πιστοποιητικό αρμόδιου φορέα για την μετοχική σύνθεση της εταιρίας καθώς και βεβαίωση για την έδρα της αλλοδαπής εταιρίας σε περίπτωση που δεν προκύπτει από τα προαναφερθέντα.  7. Ακριβές αντίγραφο της κατάστασης προσωπικού της εταιρείας θεωρημένη από την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας απ ό την οποία θα προκύπτει ότι η εταιρεία απασχολεί ήδη τουλάχιστον 25 εργαζομένους.
8. Έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει η πόλη και ο τόπος γέννησης (παραδείγματος χάρην πιστοποιητικό γέννησης), κατάλληλα επικυρωμένο και μεταφρασμένο.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ.

Οι παραπάνω πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειας τους στα οποία χορηγείται άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής των συντηρούντων. Μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας είναι ο/η σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν νομίμως υιοθετηθεί και τα λοιπά, κάτω των 18 ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων, εφόσον η άσκηση της επιμέλειας έχει νομίμως ανατεθεί σε αυτούς. Οι οικογενειακή σχέση πρέπει να αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή άλλα σχετικά έγγραφα, επικυρωμένα με την σφραγίδα Apostille.
Ta μέλη της οικογένειας πρέπει να λάβουν την σχετική θεώρηση εισόδου, και μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την ισχύουσα θεώρηση εισόδου. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Παράβολο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014. Ανήλικοι πολίτες τρίτων χωρών εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.
4. Παράβολο αυτοτελούς εγγράφου 16 ευρώ.                                                                                                   5. Ισχύουσα άδεια διαμονής του συντηρούντος είτε βεβαίωση υποβολής δικαιολογητικών για την ανανέωση της
6. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος.
7. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός και σε περίπτωση μη κοινών τέκνων, δημόσιο έγγραφο των αλλοδαπών αρχών επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο από το οποίο θα προκύπτει ο συγγενικός δεσμός των τέκνων και του έτερου των συζύγων συνοδευόμενο από επίσημο έγγραφο αλλοδαπής αρχής, με το οποίο θα βεβαιώνεται η δυνατότητα διαμονής τους στην Ελλάδα (π.χ. απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου, έγγραφη συμφωνία των γονέων για τον επιμερισμό της επιμέλειας των τέκνων που έχει περιβληθεί το νόμιμο τύπο κ.λ.π.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.