Δελτίο διαμονής για τα μέλη οικογένειας Έλληνα για πέντε έτη.

cemiaΣύμφωνα με το άρθρο 82 του νόμου 4251/2014, σε πολίτες τρίτων χωρών, που είναι μέλη οικογένειας Έλληνα και εισέρχονται στην Ελλάδα με οποιαδήποτε θεώρηση εισόδου ή διαμένουν νόμιμα, με οριστικό ή προσωρινό τίτλο διαμονής, χορηγείται «Δελτίο Διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα», υπό την προϋπόθεση σταθερής διαμονής τους στη χώρα. Ως μέλη οικογένειας Έλληνα νοούνται: ο/η σύζυγος οι κατιόντες, συγγενείς εξ αίματος σε ευθεία γραμμή, των συζύγων, οι οποίοι είναι κάτω των 21 ετών ή ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι συντηρούμενοι, καθώς και εκείνοι του/της συζύγου, και τα τέκνα που έχουν υιοθετηθεί, και οι απευθείας ανιόντες του Έλληνα ή του/της συζύγου, εφόσον είναι συντηρούμενοι.
Η εν λόγω άδεια διαμονής χορηγείται για 5 χρόνια και παρέχει πρόσβαση σε εξαρτημένη εργασία-παροχή υπηρεσιών ή έργου και στην ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, εκτός από συντηρούμενα μέλη. Η ισχύς της άδειας διαμονής δεν θίγεται από προσωρινές απουσίες που δεν υπερβαίνουν τους έξι μήνες ετησίως ούτε από απουσίες μεγαλύτερης διάρκειας για την εκπλήρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή από μία απουσία δώδεκα συναπτών μηνών κατ’ ανώτατο όριο για σοβαρούς λόγους, ιδίως εγκυμοσύνη και μητρότητα, σοβαρή ασθένεια ή σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση σε άλλο κράτος – μέλος ή τρίτη χώρα. Το Δελτίο Διαμονής είναι ατομικό και χορηγείται υπό την επιφύλαξη εξέτασης λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας, οι οποίοι πρέπει να θεμελιώνονται αποκλειστικά στην προσωπική συμπεριφορά του προσώπου που αφορά πρέπει να συνιστά πραγματική, ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για την κοινωνία. Προηγούμενες ποινικές καταδίκες δεν αποτελούν αυτοτελώς λόγους για τη λήψη τέτοιων μέτρων. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται και από πληρεξούσιο δικηγόρο Η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να καλεί τον αιτούντα σε προσωπική συνέντευξη. Οι άδειες διαμονής των μελών οικογένειας Έλληνα δεν υπόκεινται στην καταβολή παραβόλου.

Αίτηση για εθνική θεώρηση εισόδου στο αρμόδιο κατά τόπο Γενικό Προξενείο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Πρόσκληση από τον Έλληνα, επικυρωμένο στην Αστυνομία.
2. Αντίγραφο της ταυτότητας του Έλληνα, επικυρωμένο στην Αστυνομία.
3. Εκκαθαριστικό του Έλληνα για το τελευταίο έτος.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Έλληνα.
5. Ληξιαρχική πράξη γάμου.
6. Σε περίπτωση, που προσκαλούνται οι γονείς: Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή άλλο επίσημο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός με τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων.
7. Διαβατήριο ή ταξιδιωτικό εγγράφου, αναγνωρισμένο από την χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
8. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου των αλλοδαπών αρχών του τόπου κατοικίας του αιτούντος.
9. Ιατρικό πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχει από νόσημα ικανό να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, καθώς και άλλες λοιμώδεις, μεταδοτικές ή παρασιτικές ασθένειες, οι οποίες επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πολίτης τρίτης χώρας που έλαβε θεώρηση εισόδου, οφείλει, μετά την είσοδο του στη χώρα και πριν από τη λήξη της θεώρησης εισόδου, να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Η αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου Απαραίτητη προϋπόθεση: η ισχύς του πρέπει να εκτείνεται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης, να περιέχει τουλάχιστον δύο κενές σελίδες και να εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
3. Ληξιαρχική πράξη γάμου. Αν ο γάμος τελέσθηκε στο εξωτερικό, η πράξη πρέπει να καταχωρηθεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.
4. Αντίγραφο της ταυτότητας του Έλληνα, επικυρωμένο στην Αστυνομία.
5. Σε περίπτωση, που προσκαλούνται οι γονείς: Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή άλλο επίσημο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρχής από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός με τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων.
6. Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης.
10. Τεκμηριωμένες αποδείξεις υλικής εξάρτησης από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και υπεύθυνη δήλωση του συντηρούντος ότι εξακολουθούν να συντηρούνται. Η απόδειξη μπορεί να έχει τη μορφή εγγράφου χορηγηθέντος από αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής ή συνήθους διαμονής, το οποίο πιστοποιεί ότι το εν λόγω μέλος της οικογένειας συντηρείται από τον πολίτη της Ένωσης ή τον έτερο των συζύγων ή συμβίωνε κάτω από τη στέγη του στην εν λόγω χώρα ή ότι υφίστανται σοβαροί λόγοι υγείας, που καθιστούν απολύτως αναγκαία την προσωπική τους φροντίδα από τον Έλληνα ή τον έτερο των συζύγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.