Διατροφή.

alimentina_na_rebenkaΜετά την λύση του γάμου σύμφωνα με το άρθρο 1442 του ΑΚ, εφόσον ένας από τους συζύγους δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλον κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις :
1) αν κατά την έκδοση διαζυγίου βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει από αυτό τη διατροφή του
2) αν έχει επιμέλεια ανήλικου τέκνου και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να δουλέψει
3) αν δεν βρίσκει σταθερή εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση και στις δύο αυτές περιπτώσεις η επιδίκαση της διατροφής δεν μπορεί να ξεπεράσει τρία χρόνια από την έκδοση διαζυγίου
4) σε κάθε άλλη περίπτωση για λόγους επιείκειας.
Η διατροφή επιδικάζεται μετά την λύση του γάμου οπωσδήποτε και σε ανήλικο τέκνο λόγω της υποχρέωσης διατροφής των κατιόντων που προκύπτει από τα άρθρα 1486 ΑΚ.
Το ποσό της διατροφής προσδιορίζεται από το δικαστήριο με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του. Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσο είναι αναγκαία για την συντήρηση του δικαιούχου και επί πλέον τα έξοδα για την ανατροφή και επαγγελματική του εκπαίδευση .
Διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα και αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι το
δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την καταβολή με άλλο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.