Διαδικασία αλλαγής αλλοδαπού διπλώματος οδήγησης σε ελληνικό δίπλωμα.

pravaΣύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 297/2006, ομογενείς, παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και κατέχουν άδεια οδήγησης για αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα, που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές των δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ, έχουν το δικαίωμα να τις αλλάξουν με τη σχετική ελληνική άδεια – δίπλωμα οδήγησης, χωρίς να περάσουν θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις.
Άτομα που ενδιαφέρονται να αλλάξουν την άδεια οδήγησής τους, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Μηχανολογικού τα παρακάτω έγγραφα:

1) Αίτηση – δήλωση, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα, αριθμός φορολογικού μητρώου ΑΦΜ, και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος δεν κατέχει κάποιό άλλο δίπλωμα οδήγησης.
2) Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.
3) Φωτοτυπία της απόφασης για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας λόγω ελληνικής καταγωγής.
4) Επίσημη μετάφραση της άδειας οδήγησης, από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο με επικύρωση από το αρμόδιο Δικηγορικό Σύλλογο.
5) Μια έγχρωμη φωτογραφία.
6) Παράβολο.
7) Δύο πιστοποιητικά υγείας, από γενικό ιατρό, και από οφθαλμίατρο.
8) Βεβαίωση από την αλλοδαπή αρχή, που χορήγησε την (ξένη) άδεια οδήγησης, στην οποία να διευκρινίζεται ότι όλα τα στοιχεία της άδειας οδήγησης και ιδιοκτήτη είναι έγκυρα, και επίσης επιβεβαιώνεται ότι το δίπλωμα οδήγησης δεν έχει κατασχεθεί δυνάμει κάποιας δικαστικής απόφασης. Η βεβαίωση αυτή αποστέλλεται με διπλωματικό ταχυδρομείο από το Ελληνικό Προξενείο του τόπου έκδοσης της άδειας οδήγησης στην αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών (Μηχανολογικό). Η βεβαίωση πρέπει να μεταφραστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο με επικύρωση από το αρμόδιο Δικηγορικό Σύλλογο.

Η διαδικασία αλλαγής της άδειας οδήγησης έχει ως εξής:
Μετά την υποβολή όλων των παραπάνω δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης μεταφορών και επικοινωνιών πραγματοποιείται έλεγχος όλων των εγγράφων, που πρέπει να υπογραφούν και να υποβληθούν προσωπικά από ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Αν τηρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και η απαραίτητη ηλικία για κάθε κατηγορία του διπλώματος, Διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών εκδίδει απόφαση σχετικά με την έκδοση ελληνικής άδειας οδήγησης.
Σε περίπτωση υποβολής των εγγράφων από τον εκπρόσωπο του ενδιαφερομένου, όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι επικυρωμένα για το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερομένου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα αλλαγής άδειας οδήγησης ισχύει μόνο για εκείνους, των οποίων οι άδειες οδήγησης εκδόθηκαν πριν την παλιννόστηση στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.