Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με τις προϋποθέσεις απαλλαγής της πρώτης κατοικίας από τον φόρο κληρονομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ελληνική νομοθεσία είναι αντίθετη προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι προβλέπει ότι η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομίας για την πρώτη κατοικία εφαρμόζεται αποκλειστικώς και μόνο στους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας. Στον Ελληνικό Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών (Ν.2961/2001) αναφέρεται ότι: «κατοικία ή οικόπεδο απαλλάσσεται από τον φόρο, εφόσον ο κληρονόμος δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του. Δικαιούχοι της απαλλαγής είναι οι Έλληνες και οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας». Με την απόφαση της 26ης Μαΐου 2016 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο φόρος κληρονομίας εμπίπτει στις διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου τα συστατικά στοιχεία των πράξεων αυτών περιορίζονται στο εσωτερικό ενός μόνον κράτους-μέλους, και στους περιορισμούς των κινήσεων κεφαλαίων περιλαμβάνονται, και όσα μέτρα έχουν ως συνέπεια την απομείωση της αξίας της κληρονομίας κατοίκου κράτους, άλλου από το κράτος στο οποίο βρίσκονται τα οικεία περιουσιακά στοιχεία και το οποίο κράτος επιβάλλει φόρο κληρονομίας επί των στοιχείων αυτών. Οπότε, η κανονιστική ρύθμιση κράτους-μέλους, κατά την οποία ως προϋπόθεση απαλλαγής από τον φόρο κληρονομίας ορίζεται ο τόπος κατοικίας του κληρονομουμένου και του κληρονόμου κατά τον χρόνο του θανάτου, συνιστά περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να καθιστά επαχθέστερη τη φορολογική μεταχείριση των κληρονομιών που αφορούν κατοίκους αλλοδαπής, σε σχέση με τη μεταχείριση όσων κληρονομιών αφορούν μόνον κατοίκους ημεδαπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.