Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την έναρξη διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή αλλοδαπών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

vyzΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδος ανακοινώθηκε ότι οι αλλοδαποί, που τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων που επιθυμούν να εισαχθούν, από Παρασκευή 15 μέχρι και Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα http://exams-foreigner.it.minedu.gov.gr, θα είναι προσβάσιμη όλο το 24ωρο και οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση – μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς κατ’ ανάγκη να μετακινηθούν στην Ελλάδα, για το σκοπό αυτό.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε κατηγορία υποψηφίου θα κατατεθούν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, στις ημερομηνίες που θα οριστούν για την εγγραφή των επιτυχόντων. Οι υποψήφιοι πριν την υποβολή, οφείλουν να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Αλλοδαπών-Αλλογενών έτους 2016», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων : www.minedu.gov.gr (εικονίδιο «Εξετάσεις», ενότητα «Αλλοδαποί-Αλλογενείς»), στο σημείο «Ανακοινώσεις», προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους. Για την διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Αλλοδαπών-Αλλογενών έτους 2016», μπορείτε να ενημερωθείτε από το άρθρο μας «Πρόσβαση Αλλοδαπών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» στην κατηγορίας «Χρήσιμες πληροφορίες», υποκατηγορία «Τριτοβάθμια εκπαίδευση». Αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή και οριστικοποίηση της αίτησης-μηχανογραφικού τους δελτίου, οι υποψήφιοι πρέπει να:
1) Εκτυπώσουν απευθείας από την εφαρμογή:
– ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου (οι υποψήφιοι υπογράφουν σε όλες τις σελίδες) και
– ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στα δικαιολογητικά.
2) Αποστείλουν τα ανωτέρω έγγραφα μαζί με:
– μία φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας,
– μία φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου με φωτογραφία που να πιστοποιεί την ταυτότητα του υποψηφίου,
– ένα φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνοδευόμενος από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα,
– ένα φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από την Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα , η οποία να έχει εκδοθεί από τις ίδιες ως άνω υπηρεσίες. Η μέση γενική βαθμολογία πρέπει να εκφράζεται σε εικοσάβαθμη (0-20) κλίμακα.
Καταληκτική ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης θα είναι η 22 Ιουλίου 2016.
Η αποστολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνο με ταχυμεταφορά (courier) στην διεύθυνση: « Υπουργείο παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, προς «Διεύθυνση εξετάσεων και πιστοποιήσεων», Τμήμα Α΄ γρ. 0091, Ανδρ. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι – Αθήνα, Ελλάδα, με την ένδειξη: για την Επιτροπή Συγκέντρωσης και Ελέγχου Αιτήσεων – Μηχανογραφικών Δελτίων Αλλοδαπών- Αλλογενών για το έτος 2016.»
Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας υποβολής δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις – μηχανογραφικά δελτία καθώς κλειδώνει το σύστημα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για την έγκριση ή μη της αίτησης συμμετοχής τους.
Οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης – μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν ήδη τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη Γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας, η οποία και θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Αν κατά τη διάρκεια διενέργειας του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές. Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από το επικυρωμένο όμως, από δικηγόρο, αντίγραφο του πρωτοτύπου και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε απλό ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο που εκδίδει η μεταφραστική υπηρεσία. Η επίσημη μετάφραση όλων των δικαιολογητικών γίνεται από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, ή από δικηγόρο εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Για τους κατόχους τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Εθνικό Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και στη συνέχεια αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από την Αυτοτελή Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο υποψήφιος έχει αναγωγή βαθμολογίας στην εικοσάβαθμη κλίμακα και ισοτιμία από Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Προξενείο, αυτό δεν αρκεί και απαιτείται αναγνώριση πτυχίου από το Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Σχετικά με την διαδικασία αναγνώρισης από το Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μπορείτε να ενημερωθείτε από το άρθρο μας «Διαδικασία αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής» στην υποκατηγορία «Τριτοβάθμια εκπαίδευση» της κατηγορίας «Χρήσιμες πληροφορίες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.