Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για νέες αλλαγές στα συναινετικά διαζύγια και άλλη νομοθεσία.

Μία σειρά από σημαντικές διατάξεις με αλλαγές σε Αστικό και Ποινικό Κώδικα, Κώδικα Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικονομίας, στην νομοθεσία περί αλλοδαπών και στα πολλά ακόμα νομοθετήματα, περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Στις νέες διατάξεις για τα συναινετικά διαζύγια (άρθρο 1441 Αστικού Κώδικα) προβλέπεται ότι ένας γάμος μπορεί να λυθεί πλέον είτε με διαζύγιο, το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είτε με έγγραφη συμφωνία των συζύγων ενώπιον συμβολαιογράφου, η οποία συνάπτεται με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία με αυτά καθώς και η διατροφή τους, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων, που υπογράφεται κατά τα ανωτέρω και ισχύει για δύο έτη τουλάχιστον. Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του καθενός συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια ή τα ιδιωτικά έγγραφα, σε συμβολαιογράφο. Η λύση του γάμου επέρχεται από την κατάθεση του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία λύσης γάμου, στον ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μία σειρά τροποποιήσεων σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και στους Κώδικες Πολιτικής και Διοικητικής Δικονομίας, τους Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αρκετά ακόμα νομοθετήματα. Στα πρώτα 21 άρθρα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου επέρχονται αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής. Παράλληλα, με το άρθρο 27 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την εγκληματική οργάνωση, ενώ με το άρθρο 28 αντικαθίσταται το άρθρο 358 σχετικά με την παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία. Με τα άρθρα 33 και 34 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, τροποποιούνται διατάξεις στους Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προσθήκη του εξής εδαφίου στο άρθρο 61 του ν. 4194/2013 (προκαταβολή εισφορών): «Η υποχρέωση προκαταβολής της παράστασης κατά τη συζήτηση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων θεωρείται τυπική παράλειψη η οποία δύναται να καλυφθεί μετά τη συζήτηση και πριν την έκδοση της απόφασης, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του πληρεξούσιου δικηγόρου από τo δικαστήριο.». Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται αλλαγές στην νομοθεσία αλλοδαπών και ειδικότερα για τις αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31.12.2014 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (άρθρο 15 του ν. 3068/2002, Α΄ 274). Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου 2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.