Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για τον νέο Νόμο 4609/2019 για ζητήματα Στρατολογίας και Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4609/2019 “Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις”, με τον οποίο ρυθμίζονται τα θεμάτα που αφορούν το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό και τους οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη στρατολογική νομοθεσία, τους αντιρρησίες συνείδησης και άλλες διοικητικές διαδικασίες.
Με τις ρυθμίσεις του μειώθηκε το όριο ηλικίας για όλους τους στρατευσίμους, ανυποτάκτους και οπλίτες που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους, από το 35ο στο 33ο έτος . Μειώνεται ο ελάχιστος χρόνος εναλλακτικής υπηρεσίας που απαιτείται να εκπληρώσουν όσοι αντιρρησίες συνείδησης επιθυμούν να εξαγοράσουν την υπηρεσία τους αυτή από τις σαράντα στις είκοσι ημέρες. Επίσης προβλέπεται ότι η διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας, που εκπληρώνουν οι αντιρρησίες συνείδησης, δύναται να καθορισθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε χρόνο ίσο κατ’ ελάχιστο με το χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας των ενόπλως υπηρετούντων στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, απαλείφοντας τη σχετική προσαύξηση του διμήνου, που ίσχυε έως τώρα. Τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής των αντιρρησιών συνείδησης, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από δύο σε τρεις και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από δύο σε έναν, προς περαιτέρω συμμόρφωση της Χώρας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τη νομολογία του ΕΔΔΑ (Παπαβασιλάκης κ. Ελλάδας (αρ. προσφυγής 66899/14) και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2 Comments

  1. Подскажите, пожалуйста, уменьшение предельного возраста касается всех или только определенную группу? Я собираюсь получать греческое гражданство как грек-репатриант, мне сейчас 31… Применим ли ко мне этот закон или я все равно военно обязан до 45 лет?

    • Репатрианты освобождаются от военной службы в случае если они приобрели греческое гражданство после 35летнего возраста. В противном случае они имеют право на трехлетнюю отсрочку и на уменьшенный срок службы.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.