Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την μη επιβολή προστίμου της Εφορίας στις δηλώσεις για τα ακίνητα λόγο Κτηματολογίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για αλλαγές των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους, απαλλάσσονται από το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις από την Εφορία. Όπως ορίζεται σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Ελλάδος, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των διαδικαστικών παραβάσεων (100 ευρώ) στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, οι οποίες αφορούν τα έτη 2014 και επόμενα, και υποβάλλονται από τις 25 Απριλίου 2019 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της επικράτειας της Ελλάδος. Η ολοκλήρωση της ανάρτησης προκύπτει από διαπιστωτική πράξη του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος.
Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θεωρείται η δήλωση η οποία υποβάλλεται για πρώτη φορά και δηλώνονται ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών από τον υπόχρεο φορολογούμενο. Κάθε επόμενη δήλωση, η οποία προσθέτει, αφαιρεί ή μεταβάλλει κάτι στα ίδια ακίνητα ή δικαιώματα επί αυτών, θεωρείται τροποποιητική δήλωση Ε9. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης Ε9 για περισσότερα του ενός έτους, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.
Με την έκδοση της εγκυκλίου ενεργοποιούνται και οι άλλες διατάξεις σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ετσι από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.) υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.