Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας, που υποσχέθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου. Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ προβλέπει την μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία. Το 2020 ο φόρος ακινήτων θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Άλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα ξεκλειδώσει το 2021 και θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα» η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίζουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

– Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.

– Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοροπωλησίες ακινήτων.

– Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Φέτος θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 μέχρι τις 30 Αυγούστου. Ο φόρος αναμένεται να είναι μειωμένος  κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα έως 200.000 ευρώ. Για ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης τω 50-70 ευρώ.

 

Ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.