Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την κρατική επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Το Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδος ανακοίνωσε για το πρόγραμμα στήριξης «Γέφυρα 2» που αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 8 μηνών. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων , επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φθάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης και η επιδότηση δόσης μέχρι και το 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά. Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων εκλεξιμότητας, που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες του προγράμματος, και τα οποία είναι ανάλογα του μεγέθους της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών ή της ενιαίας πύλης του Δημοσίου. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε την 5η Απριλίου 2021 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι και την 31η Μαΐου 2021. Κατόπιν αίτησης διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με στοιχεία από βάσεις δεδομένων του δημοσίου και των τραπεζών – διαχειριστών δανείων. Έπειτα εκδίδεται ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης από την ΕΓΔΙΧ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, για την οποίο ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα (email). Ο οφειλέτης θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους πιστωτές (τράπεζες ή διαχειριστές δανείων), με σκοπό να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η καταβολή της 1ης δόσης της επιδότησης θα διενεργηθεί στις 31/5/2021. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή διαχειριστή δανείου και πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15/7/2021.
Ενστάσεις κατά της απορριπτικής απόφασης ένταξης στο Πρόγραμμα «Γεφυρα 2», καθώς και της επιδότησης , υποβάλλονται μόνο στην ως άνω ηλεκτρονική πλατφόρμα και συγκεκριμένα στο πεδίο «Βοήθεια – Υποβολή ερωτήματος», επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία βάσει των οποίων ζητείται η ανάκληση ή η μεταρρύθμιση της απόφασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.