Πληροφορίες για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδος εξέδωσε οδηγίες για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, και συγκεκριμένα:

Άφιξη στο αεροδρόμιο ή είσοδος στη χώρα οδικώς.
1. Κάτοχοι Ουκρανικού διαβατηρίου με βαρομετρικά χαρακτηριστικά μπορούν να εισέλθουν από όλα τα σημεία εισόδου (χερσαία και εναέρια) με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.

2. Κάτοχοι Ουκρανικού διαβατηρίου χωρίς βαρομετρικά χαρακτηριστικά (παλαιού τύπου) μπορούν να εισέλθουν από όλα τα σημεία εισόδου με απαραίτητη την θεώρηση διέλευσης με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής 90 ημερών.
Προσοχή: για τις παραπάνω περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ θα σφραγίζει το διαβατήριο σας με ημερομηνία εισόδου

3. Ουκρανοί πολίτες που δε φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα διαβατηριακού ελέγχου Προμαχώνα, (τηλ. 0030-23230 41079) όπου εκεί θα τους χορηγείται σχετικό έγγραφο από προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Με την διαδικασία αυτή έχουν την δυνατότητα μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής 90 ημερών.

4. Σε περίπτωση που τα παιδιά δε διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ θα σημειώνουν κάτω από την σφραγίδα εισόδου στο διαβατήριο των γονιών τον αριθμό των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται.

Προσοχή: σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επίδειξη του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης των παιδιών . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να συμπληρωθεί και να κατατεθεί μία υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό των τέκνων, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο και την ημερομηνία γέννησής τους.

Στην περίπτωση ασυνόδευτων ανηλίκων, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης (αν είναι απαραίτητο) και επιτροπείας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλέφωνα:

(24ωρη γραμμή): 0030 2132128888

0030 2132128380

0030 2132128381

0030 2132128382

Email: ssuam.tracing@migration.gov.gr

Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια πιστοποιημένου διερμηνέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.