Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης κατοικιών «Κάλυψη».

Υπεγράφη από τους συναρμόδιους Υπουργούς η απόφαση υπ΄αριθμόν 24777 (ΦΕΚ Β 1315/07.03.2023), με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος στεγαστικής συνδρομής «Κάλυψη» για την στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Στόχος του προγράμματος είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών. Η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αναμένεται εντός του Μαρτίου 2023. Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εντός αποκλειστικής προθεσμίας κατ’ ελάχιστον 10 ημερών, η οποία ορίζεται με Πρόσκληση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν κατοικίες που είχαν διατεθεί στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΤΙΑ. Η αίτηση υποβάλλεται στον οικείο Δήμο με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου.
Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, οι ωφελούμενοι είναι νέοι ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία και κατοικούν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ως νοικοκυριό ορίζεται το σύνολο των μελών που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη στο πλαίσιο του Προγράμματος. Ο ωφελούμενος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις ωφελούμενες μονάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον μήνα έκδοσης της υπουργικής απόφασης και να διατηρούν την ιδιότητα αυτή κατά την ημερομηνία ένταξής τους στο Πρόγραμμα. Οι εν λόγω Δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι θα κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες 10 μόρια, τρίτεκνες οικογένειες 9 μόρια, άτομα με αναπηρία άνω του 67% 8 μόρια, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία 7 μόρια, μονογονεϊκές οικογένειες 6 μόρια, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά 5 μόρια, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) 4 μόρια, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας 3 μόρια και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 2 μόρια. Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά). Με την αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν στους Δήμους τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μοριοδότηση του νοικοκυριού κατά περίπτωση: α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και για τις μονογονεϊκές οικογένειες αποδεικτικά ότι πληρείται το κριτήριο της μονογονεϊκότητας, β) Απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), γ) Αντίγραφο της εκτελεστής δικαστικής απόφασης έξωσης ή διαταγή απόδοσης μισθίου, δ) Εγγραφή στο Μητρώο ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε ισχύ την ημερομηνία υποβολής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, ε) βεβαίωση φιλοξενίας από δομή φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών για τη μοριοδότηση κριτηρίων που ελέγχονται κατά την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα αυτού. Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση. Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα θα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Σε περίπτωση διακοπής της μίσθωσης και απένταξης του νοικοκυριού πριν την συμπλήρωση των τριών ετών, αυτό δύναται να αντικατασταθεί από το νοικοκυριό που προηγείται στη λίστα προτεραιοποίησης. Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα, έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο θα υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου για την καταβολή του μισθώματος. Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου. Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται στις Περιφέρειες Αττικής (Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλιου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως, Χαϊδαρίου, Φυλής, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Παιανίας, Σπάτων –Αρτέμιδας), Πειραιώς (Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιώς), Στερεάς Ελλάδας (Δήμοι Λιβαδειάς, Χαλκιδέων), Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαία Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου), Κιλκίς (Δήμοι Κιλκίς και Παιονίας), Πιερίας (Δήμος Κατερίνης), Περιφέρεια Κρήτης (Δήμοι. Χανίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου), Περιφέρεια Ηπείρου (Δήμος Ιωαννιτών), Περιφέρεια Πελοποννήσου ( Δήμος Τρίπολης) και Περιφέρεια Θεσσαλίας ( Δήμοι Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.