Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για αλλαγές στην έκδοση κληρονομητήριων, στις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομίας και στις προσημειώσεις υποθηκών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος υπ΄αριθμόν 5095/2024 με τίτλο «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις» (ΦΕΚ Α’/40/15-3-2024). Οι νέες διατάξεις στοχεύουν στην αποφόρτιση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Στο νέο νόμο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα κληρονομητήρια, για τις αποδοχές και τις αποποιήσεις κληρονομιών, για τις συναινετικές εγγραφές και εξαλείψεις των προσημειώσεων υποθηκών και ρυθμίσεις για τις ένορκες βεβαιώσεις. Πλέον, η αρμοδιότητα για αυτά μεταφέρεται από το Πρωτοδικείο στους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο νομοσχεδίο, η αρμοδιότητα για την έκδοση διάταξης βάσει της οποίας θα χορηγείται το κληρονομητήριο μεταβιβάζεται στους δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου του πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το δικαστήριο της κληρονομιάς. Η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς θα γίνεται όχι μόνο από συμβολαιογράφους, αλλά και από δικηγόρους και προκειμένου να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου, θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομιάς, όπου θα συντάσσεται η σχετική έκθεση αποδοχής κληρονομιάς και θα υπογράφεται από τον κληρονόμο και τον γραμματέα του δικαστηρίου. Όσο αφορά την συναινετική εγγραφή ή συναινετική εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, αυτή θα γίνεται βάσει διαταγής που θα εκδίδει δικηγόρος του αρμοδίου δικηγορικού συλλόγου. Επίσης καταργείται η δυνατότητα λήψης ένορκων βεβαιώσεων ενώπιον των ειρηνοδικών και διατηρείται η δυνατότητα για λήψη ένορκων βεβαιώσεων μόνο ενώπιον δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.