Αλλαγές στο νόμο για τη στρατιωτική θητεία.

izmenenia_v_armiiΣύμφωνα με την απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τροποποιήθηκε η νομοθεσία σχετικά με την τιμωρία για λιποταξία από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδος. Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των λιποτακτών, που σήμερα υπερβαίνει τον αριθμό των 34.000 ανθρώπων, θεσπίστηκε νέο, υψηλότερο πρόστιμο για όσους δεν παρουσιάζονται στην κατάταξη. Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, αυξανόταν η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας για αυτά τα άτομα για περαιτέρω περίοδο έξι μηνών. Η διοικητική αυτή τιμωρία μπορούσε να εξαγοραστεί για 1.000 ευρώ το μήνα. Υπήρχε επίσης η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά της ποινής αυτής και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που το δικαστήριο εξέδιδε αθωωτική απόφαση, και έτσι οι παραβάτες απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου.
Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν στις τάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, θα τιμωρούνται αυτόματα με πρόστιμο 6.000 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές της Ελλάδος και το οποίο δεν μπορεί να ακυρωθεί με δικαστική απόφαση.
Για εκείνους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και λιποτακτήσουν από το στρατό, η ποινή καθορίζεται στο ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας και συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ.
Τα άτομα που δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος για προσωπικούς λόγους, θα πρέπει να υπηρετήσουν 15 μήνες στην εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Επίσης, για πρώτη φορά, τους παρέχεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν την θητεία τους με την καταβολή 180 ευρώ το μήνα, με την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος είναι άνω των 35 ετών και ήδη υπηρέτησε τρεις μήνες στην κοινωνική υπηρεσία.
Επίσης, παρέχεται αναβολή τριών ετών από τη στρατιωτική θητεία για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, και η αναβολή αρχίζει μετά την διαδικασία της αρμόδιας επιτροπής.
Απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία οι μοναχούς του Αγίου Όρους, και ακυρώνεται η δυνατότητα άοπλης θητείας στο έδαφος της στρατιωτικής βάσης.

One Comment

  1. В итоге вместо распределения тягостей воинской службы по возрастным слоям наш закон как бы отсекал часть мужского населения, предназначая ее для воинской службы вплоть до 43-летнего возраста, и освобождал совершенно другую от боевой и даже от всякого вида военной службы.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.