Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών της ΔΕΗ.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) της Ελλάδος εφαρμόζει από 1η Οκτωβρίου 2019, ένα νέο, απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμού οφειλών, χάρη στο οποίο αναμένεται να επιτευχθεί γρήγορη μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Το νέο σύστημα προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα : δεν θα υπερβαίνουν το 20% ή εναλλακτικά το 30% (αν επιλεγούν περισσότερες δόσεις) έναντι 40-50% που ισχύει έως σήμερα. Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα της ΔΕΗ με την υποβολή της αίτησης. Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό ΔΕΗ, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Επιπλέον από την 8 Οκτωβρίου 2019 θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις και τηλεφωνικά στο 11770. Ο υπολογισμός της προκαταβολής και των δόσεων είναι απλούστατος και γίνεται, ανάλογα με το ύψος της οφειλή, ως εξής: Για οφειλές έως 500 ευρώ η προκαταβολή είναι 10% και αριθμός μηνιαίων δόσεων 5. Για οφειλές έως 1000 ευρώ η προκαταβολή είναι 10% και αριθμός μηνιαίων δόσεων 8. Για οφειλές έως 2000 ευρώ η προκαταβολή είναι 15% και αριθμός μηνιαίων δόσεων 12. Για οφειλές έως 3000 ευρώ η προκαταβολή είναι 20% και αριθμός μηνιαίων δόσεων 18. Για οφειλές άνω των 3000 ευρώ η προκαταβολή είναι 20% με αριθμό μηνιαίων δόσεων 18 είτε 30% με αριθμό μηνιαίων δόσεων 24.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των δόσεων και των νέων λογαριασμών που θα εκδοθούν στη συνέχεια. Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσοι είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών, θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, όπως και σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας. Όσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.