Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την καινούρια υποχρέωση πληρωμής των δημοτικών τελών για τα νομιμοποιηθέντα αυθαίρετα.

Οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, που νομιμοποίησαν την αυθαίρετη κατασκευή ημιυπαιθρίων στα ακίνητα τους και δεν δήλωσαν την αλλαγή του εμβαδού στους δήμους ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για πέντε έτη. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση των εσόδων των Δήμων κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω διασταυρώσεων των τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών, καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση των προσαυξήσεων που ανέρχονται στο 50% των οφειλόμενων τελών. Τα οφειλόμενα ποσά θα ρυθμιστούν σε περισσότερες από 50 δόσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο. Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων, με αποτέλεσμα τις μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χάσιμο εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ. Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταυρώσεις και η οφειλές θα βεβαιωθούν το 2020, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων. Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας, όπως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.