Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις μέσα στο Πάσχα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 1678/23.04.2021) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα «Έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Σύμφωνα με την απόφαση έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 π.μ. απαγορεύονται οι μετακινήσεις, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Εξαιρούνται: Οι περιπτώσεις μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο από και προς την εργασία, που πιστοποιείται σύμφωνα με ΚΥΑ Δ1α/ ΓΠ.οικ.24489/16.4. (ΦΕΚ Β’ 1558), όπως εκάστοτε ισχύει. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας θα πρέπει να προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και θα διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση θα αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Εξαιρούνται της απαγόρευσης και οι μετακινήσεις για: λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, μαζί με την βεβαίωση κίνησης της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, όπως επίσης και οι μετακινήσεις με σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Για μετάβαση σε κηδεία ο μετακινούμενος θα υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης και την ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής. Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να φέρει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, ή στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση και κάθε περίπτωση, κάθε πρόσφορο στοιχείο από τα οποία να προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.
Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης , η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, τα προσκομιζόμενα στοιχεία θα πρέπει να πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, και σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης να πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από αυτά.
Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.