Ένωση Ρωσόφωνων Δικηγόρων ενημερώνει για την έκδοση διαζυγίου με ψηφιακά μέσα.

Κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ελλάδος «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου» για τη δυνατότητα λύσης του γάμου με ηλεκτρονικά μέσα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, με τη δυνατότητα λύσης του γάμου με ηλεκτρονικά μέσα απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου, εξοικονομείται χρόνος υπέρ των συζύγων και αποφεύγεται η ταλαιπωρία. Με τη νέα διάταξη προβλέπεται η κοινή συμφωνία των συζύγων για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου να λαμβάνει χώρα με κοινή ψηφιακή δήλωση, μη απαιτουμένης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής προς τον σκοπό αποφυγής μιας διαδικασίας που στερείται ουσιαστικής σκοπιμότητας.
Αναλυτικά το νέο άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, A ’164) θα προβλέπει ότι οι σύζυγοι μπορούν να λύσουν τον γάμο τους με έγγραφη συμφωνία ή με κοινή ψηφιακή δήλωση. Η κοινή ψηφιακή δήλωση θα υποβάλλεται από συζύγους με την ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου για καθέναν από αυτούς. Όταν η συμφωνία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο θα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος, θα πρέπει να ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους. Η ανωτέρω έγγραφη συμφωνία ή η κοινή ψηφιακή δήλωση ισχύει για τουλάχιστον 2 έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της. Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου θα υποβάλλεται από τους πληρεξουσίους δικηγόρους του κάθε συζύγου μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια σε συμβολαιογράφο και μετά από 10 τουλάχιστον ημέρες θα καταρτίζεται η συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου. Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνο οι τελευταίοι, εφόσον έχουν ειδικό πληρεξούσιο. Όταν η συμφωνία αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανηλίκων τέκνων, η συμβολαιογραφική πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο. Μετά τη λήξη ισχύος της επικυρωμένης συμφωνίας, η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα μπορεί να ρυθμίζονται με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου. Ο καθορισμός και η εξειδίκευση της διαδικασίας για τη συναινετική λύση του γάμου με ηλεκτρονικά μέσα θα γίνει με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.